2018. augusztus 29., 10:35

Újraszentelték az ekeli templomot

Ekelen Orosch János nagyszombati érsek újraszentelte a megújított római katolikus templomot. Az épület tetőszerkezete két éve beszakadt, és jelentős károk keletkeztek a templom belső terében is. A helyi lakosok először gyűjtést indítottak, hogy megjavíthassák az építményt, de a költségek olyan magasak voltak, hogy a felújításhoz a magyar kormány és a nagyszombati érsekség összefogására volt szükség.

Ekeli templom újraszentelése
Médialapozó
Fotó: Czibula Csaba

Ünnepi szentmise keretében szentelték újra az ekeli római katolikus templomot, amely Orosch János Nagyszombati érsek celebrált. A szertartáson jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára is, aki portálunknak elmondta,

a magyar kormány 34 millió forinttal támogatta a templom felújítási költségeit.

Kép forrása: Czibula Csaba

Az államtitkár kiemelte, a közös keresztény hagyomány és az ezeréves közös történelem köti össze a két ország népét, és a mai európai értékválság közepette a közös dolgainkra alapozott együttműködés jelentheti a kiutat az Európára váró újabb kihívások előtt. A magyar kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a keresztény értékek fennmaradjanak, megerősödjenek, ezért segíti a keresztény templomok és vallási központok megújulását a Kárpát-medence különböző térségeiben, így a Felvidéken is. Most a Csallóközbe hoztak 34 millió forintnyi támogatást a két éve tönkrement ekeli templom és a hozzá tartozó parókia megújítására.

Az államtitkárral készült interjúnkat az alábbi videóban tekinthetik meg:

Az eseményen jelen volt Menyhárt József, a Magyar Közösség pártjának elnöke is, aki egykori cserkészként, hívő emberként és pártelnökként is nagyon fontosnak tartja a keresztény értékek megerősítését. A pártelnök portálunknak elmondta, nagy próbatétel volt az ekeli lakosoknak az, hogy két évig csak akadályokat leküzdve tudták megélni keresztény hitüket, és összefogással, közös munkával és erős hittel építették újjá a templomot. Az ekeliek bizonyították:

ha van hit, ha van összefogás, akkor a templom megújulása nem lehet akadály.

A pártelnökkel készült interjúnkat az alábbi videóban tekinthetik meg.

Az újraszentelési szertartáson György Ferenc, a szertartás főszónoka hangsúlyozta, hogy amely községben nincs isten háza, az a község kicsit árva, vagy idegenbe kényszerül menni, vagy ha lustább, akkor nem megy sehová, és akkor a lelke lassan kiürül. Ez az ünnepi istenbevonulás újra ebbe az ő házába. Az örökmécses jelzi, hogy itt van velünk éjjel-nappal.

Azt hiszem, hogy ez a templom „be van imádkozva”, hiszen kétszáz éves templom. Ez a két év szünet, ezt biztosan picit megsínylette a hívő, de most újra felvillanyozza, hogy isten közöttünk van, itt lakik éjjel-nappal velük

mondta el a plébános.

Ekeli templom újraszentelése
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék