Templomszentelés Oroszkán

Kaszmán Zoltán 2019. október 09., 08:55

Az oroszkai és a csatai reformátusok 2011 óta tömörülnek egy szervezett gyülekezetbe, 2019. október 6-tól pedig már saját imaházzal is rendelkeznek.

Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A legutóbbi népszámláláskor Oroszkán 88-an, a szomszédos Csatán pedig 49-en vallották magukat reformátusnak. „Egy ideig az oroszkai kultúrházban is tartottunk istentiszteleteket, de saját imaház híján mindkét településen több esetben is evangélikus testvéreink adták kölcsön épületeiket. Istentiszteleti alkalmainkon harminc fő körül vagyunk a legtöbben, közönséges vasárnapokon kevesebben” – fogalmazott a Garamvezekényi–Kisölvedi Református Társegyházközség lelkésze, Tóth Árpád.

Kassai Gyula, Fazekas László és Tóth Árpád Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A lelkész úr hozzátette, tevékenységük nem csak az istentiszteletekre terjed ki:

Szolgálunk idősek otthonában, a lekéri pszichiátriai kórház kihelyezett részlegében, a hosszú ideig kezelt betegek között, de vallási nevelést is biztosítunk a csatai Baross Gábor Alapiskolában.

A Barsi Református Egyházmegyéhez tartozó község gyülekezetének tagjai hosszú évek óta szorgalmazzák saját templomuk felépítését, amely 2015 tavaszán kezdetét is vette. A kevés saját anyagi erőforrással rendelkező gyülekezetet többek között a helyi önkormányzat, a faluközösség, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a budai és a holland Ermelo testvérgyülekezetük támogatta.

Fotó: Iski Ibolya

A sok-sok segítőnek köszönhetően végül felszentelhették a közel százezer eurós költséggel felépült, toronnyal is ellátott, mintegy nyolcvan férőhelyes templomot, ami az istentiszteletek mellett egyéb közösségi alkalmaknak is otthont ad majd. Az épület tetőterében szálláshelyet is kialakítottak.

A háromszáznál is több ember által figyelemmel kísért hálaadó istentiszteleten a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Fazekas László hirdetett igét, de jelen volt a Barsi Református Egyházmegye esperese, Kassai Gyula is.

Tóth Árpád Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

Tóth Árpád lelkipásztor ismertette az építkezés legfontosabb állomásait, majd a helyi evangélikus gyülekezet nevében Ján Čermák lelkész, továbbá a Budai Református Egyházközség diakóniai gondnok-presbitere, Csenki Zsuzsa is szólt a megjelentekhez.

Fazekas László Fotó: Iski Ibolya

Az istentisztelet, amelyen az Érted együttes és ifj. Babindák István is közreműködött, a 90. zsoltár és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Képgalériánk:
Kassai Gyula Fotó: Iski Ibolya

0 HOZZÁSZÓLÁS