Negyedszer tárták ki a szőgyéni Nagyboldogasszony-templom ajtaját

Bokor Klára 2019. június 16., 20:30

Délelőttől estélig várták a hívőket és keresőket a templomba, hogy ismerkedjenek az egyház kultúrájával, az egyházközség életével. A szervezők - Szőgyén Öröksége Társulás és az egyházközség – az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületének jegyében állították össze a rendezvény gazdag programját.

Farkas Zsolt helyi esperesplébános a rendezvény fővédnöke és Leboc Szabolcs a SZÖT elnöke tárták szélesre jelképesen a templom ajtaját.

Kiállítások egész sora várta a résztvevőket

Elsőként Nágel Kornél grafikusművész mutatkozott be „Hódolat Szőgyénnek - 4 költő, 12 kép, 20 év” kiállításával.  A művész apai ágon kötődik a községhez, de a nemzetközi képzőművészeti táboroknak köszönhetően mondhatni, szinte otthon van a faluban. Együtt szemlélve a papírmetszet technikával és tussal készült képeket a - József Attila, Weöres Sándor, Pilinszky János és Petőfi Sándor – versrészletekkel, igazán a szívünkig tudott hatolni a mondanivaló.

A vendégek megtekinthették a Szentsír-kápolnában az egyedülálló, régi szakrális templomi kellékeket, a Rákóczi emlékév apropóján Bitter – Ruman műgyűjtők anyagát. A Csongrády Lajos Alapiskola is kiállítással emlékezett névadójára, halálának 100. évfordulója kapcsán.  A kiállításokon közreműködött a párkányi Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola lelkes zenepedagógusaiból alakult Katedra női kamarakórus.

A 11 órai szentmisét Farkas Zsolt helyi plébános atya mutatta be, a jövő évi budapesti Eucharisztikus Kongresszus előkészületére fókuszálva, majd Balassa Zoltán kassai újságíró, helytörténész Rákóczi a Felvidéken érdekességekkel tűzdelt előadása követett. Rákóczi korát a Rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület hagyományőrzői idézték, zenéjükkel, ruháikkal.

A délutáni programot a helyi Szőlővirág Népdalkör nyitotta, akik a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő továbbjutói. Török András a felvidéki Mária útról beszélt a hallgatóságnak, különös tekintettel a Szőgyén – Kürt szakaszra. A zarándokútnak ezt a szakaszát nemrég sikerült önkéntes munkában kitisztítani és egy pályázat segítségével turistajelzések és információs táblák is kihelyezésre kerülnek. A Csongrády Lajos Alapiskola Kölykök színjátszói Csongrády hagyatéka című színdarabot mutatták be Nothart Erika helyettes asszony és Skrován Gabriella rendezésében.

Rajzversenyt is hirdettek a szervezők. A Szőgyén három tanintézményből érkezett pályaműveket ezen a rendezvényen értékelték és jutalmazták. Közreműködött a Csongrádysok Kiszenekara.

A gyerekek által legjobban várt bábos előadás ideje is elérkezett. Écsi Gyöngyi mesemondó érkezett angyalbárányaival, melyek legeltetésébe a kisgyerekek is aktívan és örömmel belekapcsolódtak. Volt még filmvetítés és Fábry Kornél atya interaktív előadása az Oltáriszentségről.

 A nap megkoronázása az esti gyertyafényes szentségimádás volt, melyről Zsolt atya áldással bocsátotta el a tartalmas nap résztvevőit.

0 HOZZÁSZÓLÁS