Közös keresztút lesz Észak- és Dél-Komárom között

Nagy Miskó Ildikó 2019. április 18., 19:23

Történelmi jelentőségű egyházi esemény: Észak- és Dél-Komárom közti keresztút zajlik Nagypénteken a dunaparti városban. A hagyományteremtő közös városi keresztút résztvevői 9 órakor a Szent András Bazilikától indulnak, bejárják Észak-Komárom utcáit, áthaladnak az Erzsébet-hídon, végcéljuk pedig a dél-komáromi Jézus Szíve Nagytemplom lesz. A magyar és a szlovák keresztények majd együtt énekelnek, s minden állomásnál mindkét nyelven imádkoznak.

Közös elmélkedés és a hívek összekovácsolása

A keresztút eredetileg az a hozzávetőleg másfél kilométeres útvonal, melyen a keresztény hagyomány szerint Jézus a kereszttel a Praetoriumtól kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosság, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztre feszítésének eseményein elmélkedhetnek. Ennek gyakorlásához zárt térben, általában templomban vagy szabadban elhelyezik az egykori történéseket idéző stációkat.

„A két városrész között már évek óta többféle közös kulturális, társadalmi és sportesemény valósul meg, amelyek szorosabbra fűzik a Duna két partján élők közti kapcsolatokat. Egyházi vonalon ez a városi keresztút lesz az első Észak- és Dél-Komárom közti nagyszabású közös esemény. Bros Gergellyel, Dél-Komárom római katolikus plébánosával már korábban is fontolgattuk, hogy milyen kezdeményezéssel tereljük össze az államhatár által elválasztott híveket. Gergely atya előbb az Úrnapja közös megünneplését javasolta, majd a két plébánia szervezőként a nagypénteki keresztút mellett döntött. Ez a nap ugyanis mindkét országban ünnepnap, amikor a hívek is jobban ráérnek. Ráadásul az észak-komáromi templomaink közti keresztút során már többéves tapasztalatot szereztünk“ – mondta el portálunknak Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar katolikus híveinek pasztorációjával megbízott püspöki helynök.

A nagypénteki keresztúton részt venni akaró hívek az észak- és dél-komáromi atyákkal együtt április 19-én reggel 9 órakor a Szent András Bazilikától indulnak, végcéljuk pedig a túloldali Szent László utcai Jézus Szíve Nagytemplom lesz.

„Az észak-komáromi megállóink a Szentháromság-szobornál, a Szent Anna-kápolnánál, magyar szentjeink Európa-udvarban található szobrainál, a Szent József-kápolnánál, a Szent István-szobornál és a hídon lesznek. A túlparti stációkat az ottani társszervezők határozták meg, a végcélunk pedig a Jézus Szíve Nagytemplom lesz“

– árulta el Róbert atya.

Kisvonatot is indítanak

Kiss Róbert kiemelte: a két városvezetés, illetve önkormányzat is hozzá akar járulni a rendezvény zökkenőmentes megvalósulásához. Támogatásuknak köszönhetően a városi kisvonat a keresztút idején majd oda-vissza ingyenesen közlekedik. Akadhatnak ugyanis olyan résztvevők is, akiknek az egészségi állapota esetleg nem teszi lehetővé a teljes útvonal megtételét, és igénybe vennék ezt a segítséget. Valószínűleg visszafelé még többen élnek majd e lehetőséggel, szükség esetén a kisvonat többször is fordulhat, s azon ásványvizet is kínálnak majd a szomjazóknak.

„Mivel Jézus Krisztus halálán keresztül újul meg a mi életünk, a keresztút során közösségbe kovácsolódva elmélkedhetünk, énekelhetünk, imádkozhatunk. Egyúttal elmélyítjük a Duna két oldalán élő magyarok és szlovákok egységét. Krisztus szeretete ugyanis nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül egyesít minket. Az első közös városi keresztutunkat hagyományteremtő szándékkal rendezzük, bízva a folytatásban“ – zárta tájékoztatását Kiss Róbert atya.

0 HOZZÁSZÓLÁS