2018. június 27., 20:37

Keresztény hittel magyarságunkért, megmaradásunkért

Az Ipolysági Nagyboldogasszony-pébániatemplom Szent László ünnepén adott otthont a felvidéki magyar katolikus iskolák díjátadással egybekötött országos tanévzáró ünnepségének, és a fiatal katolikus családok országos találkozójának.

katolikus évzáró
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Kendy Éva

Az eseményen a hét tanintézmény küldöttsége mellett a katolikus egyház legmagasabb szintű képviselői is megjelentek, Parák József a besztercebányai egyházmegye, illetve Kiss Róbert a nagyszombati Főegyházmegye magyar katolikus híveinek lelkigondozásával megbízott püspöki helynökei személyében.

A közös ünnep Parák József püspöki helynök által cerebrált szentmisével kezdődött. Mahulányi József nagymegyeri esperes-plébános, egykori ipolysági plébános szentbeszédében kiemelte: azért van létjogosultsága és küldetése az egyházi óvodáknak és iskoláknak az elvilágiasodott társadalomban, mert az igazságot szolgálják Isten előtt leborulva.

A szentmisét követően Pálffy Dezső az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola igazgatója szólt a keresztény értékeket felvállaló tanintézmények nehéz helyzetéről, és arról hogy mindezek ellenére a cél továbbra is kinevelni Felvidék hitében és nemzettudatában erős generációját. Ez lehet a megmaradás záloga. 

Fotó:  Kendy Éva

"Érezzétek az összetartozást, azt, hogy mi mindnyájan egy vérből valók vagyunk. Itt most csak olyan diáktársaitok vannak veletek, akik hasonló iskolába járnak, hasonló színvonalas oktatást és nevelést kapnak tanáraitoktól. Olyan tanároktól, akik a tudás mellett próbálják az utat mutatni Isten felé, és a közös Felvidéki magyar jövő felé" - mondta el Pálffy. 

Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja oktatási és kulturális alelnöke ünnepi szónoklatában arra mutatott rá, hogy a felvidéki magyarság krízishelyzetét éli, a feloldódásban, az asszimilációban, a hovatartozás kérdésében. Ezért fontos felelőséggel és közösen munkálkodni, és ezért van mérhetetlenül nagy szerepük az egyházi iskoláknak, hogy a gyerekeket visszavezessék oda, ahová valók, az értékekhez, a nemzetükhöz, a hithez, mert csak így lehet a magunk misszióját elvégezni.

"Én úgy gondolom, hogy mind a katolikus, mind az egyéb felekezetekhez tartozó egyházi iskolákban olyan értékközpontú nevelés folyik, amely pont a keresztény alapelvekkel megerősítve ad egy olyan tartást, egy olyan öntudatot, és egy olyan önérzetet az ott végző diákoknak, hogy az ő személyiségükön keresztül biztosított a megmaradás és az intézmények túlélése is" - emelte ki Kiss Beáta. 

Decsi Katalin, a Patrona Nostra Kht. vezetőségi tagja, a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Alapiskola és Gimnázium igazgatója hasonlóan a korábbi szónoklatokhoz az egyházi iskolák megmaradásának fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte továbbá, hogy a mai világban meg kell tanulni egymás közösségében élni, hogy folytatni tudjuk utunkat, és mert tanítani kell a hitet, és tanítani kell a magyarságot is. 

Madarász Róbert, az eseményt szervező Patrona Nostra közhasznú társaság igazgatója a díjkiosztás előtt arról beszélt, hogy a közös ünnepség a közös hálaadást is jelenti a tanév befejezéséért, az összetartozásért, és reményét fejezte ki a közös jövőért is. 

Mindenképpen az egység felé indultunk el katolikus iskolaként, itt, a Felvidéken nehezebb helyzetben vagyunk egy kicsit, az egyházmegyék szétosztanak minket, és ezt a megosztottságot, szétosztottságot próbáljuk ellensúlyozni az ilyen típusú rendezvényekkel

 - mondta el Madarász.

A Patrona Nostra közhasznú társaság „Közösségünk Szolgálatáért-díját“ idén 8 pedagógus vehette át, köztük Pálffy Dezső a Fegyverneki Ferenc Katolikus Iskola igazgatója, és hét diák kapott elismerő oklevelet. 

Díjazott pedagógusok: Balog Gizella (Boldog Salkaházi Egyházi Iskolaközpont); Nagy János (Marianum Egyházi Iskolaközpont); Parák Ágnes (Magyar Tannyelvű Szent János Egyházi Alapiskola); Oroszlány József (Palásthy Pál Egyházi Alapiskola); Jusztin Czaudt Éva és Pálffy Dezső (Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola); Visnyei Vitória (Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont); Mahulányi József esperesplébános (Szent Teréz Anya Katolikus Óvoda); Vízi Katalin (Szent Imre Egyházi Óvoda)
Oklevelet kapott:
Fehér Tamás, Magyar Tannyelvű Szent János Egyházi Alapiskola, Dunaszerdahely
Gazdag Réka, Palásthy Pál Egyházi Alapiskola, Palást
Viszlai Eszter, Boldog Salkaházi Egyházi Iskolaközpont, Szepsi
Herédi Veronika, Szent Erzsébet Egyházi Alapiskola, Óvár
Máté Zsóka Elvíra, Marianum Egyházi Iskolaközpont, Komárom
Píri Viktória, FFKIKI, Ipolyság
Richter Csongor, Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta

 

katolikus évzáró
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.