2018. augusztus 7., 08:59

Kerékpártúra és napközi tábor

Böszörményi Tamás fiatal református lelkész, aki  Nagykövesden is szolgálatot teljesít. Szereti a fiatalokat, és szeretné élményekben gazdagabbá tenni számukra a nyári szünidőt, ezért is töltött velük július végén és augusztus elején majd egy-egy hetet.

napkozis-tabor.jpg
Médialapozó
Fotó: Gecse Annamária

Először kerékpártúrára hívta őket, hogy megértesse velük: nemcsak autóval lehet megtekinteni egy-egy természeti vagy építészeti szépséget, megvan annak is a varázsa, ha közösen, önerőből érünk el egy célt. A túra végállomása a Nagykövesdtől 46 km-re található Füzér vára volt. Elöl tekertek a gyengébb fizikumú gyerekek, ők diktálták a tempót, az erősebbek pedig zárták sort. A 19 résztvevő között 4 felnőtt, illetve két 18 éves volt, a legfiatalabbak viszont épphogy betöltötték 12. életévüket.

Egy autó vitte a csomagokat, illetve arra is hivatott volt, hogy ha valaki végképp kimerül, egy-egy útszakaszt autóval tehessen meg. Az utazás arra is megtanította a fiatalokat: nem kell  mindig mindenben elsőnek lenni, legalább annyira fontos megtanulni a másokhoz való alkalmazkodást.

A célállomás elérése után a bringások egy parasztházban telepedett le, ahol maguk készítették a reggelit és s a vacsorát, csupán az ebédet -- napi menü formájában-- rendelték a közeli étteremben. A kis gyülekezetben igazi tábori élet zajlott, mindenki felelősséget vállalt valamiért. Közben túráztak, kirándulgattak, felfedezték a tájat, esténként elmélyítő játékokat játszottak, énekelgettek, ráéreztek Isten közösségteremtő erejére.

A résztvevők ígéretet tettek: a következő éven már ők szervezik a túrát, a felnőttek csak kísérőként vesznek majd részt benne.

Azt mondják: az a jó kirándulás, amely után 2 napot pihenni, aludni kell. Ha ez igaz, akkor ez a túra valóban jól sikerült rendezvény volt.

Játékok
Fotó:  Gecse Annamária
Játékok

A következő héten tartották a 3. bibliai napközis tábort a 4-14 éves korosztály részére. Helyszíne a helyi kultúrotthon volt, a foglalkozások keddtől szombatig  9 órától 16 óráig tartottak. Az idén 38 fiatal jelentkezett a táborba, többeknek ez volt az egyetlen élménye a két nyári hónap alatt. Összesen 23 segítő bábáskodott a tábor körül, Nagy Attila polgármester, Puskás Mónika presbiter és Stefán Margit pedig non stop a rendezvény rendelkezésére állott.

Délelőtt evangéliumi történeteket elevenítettek fel, ezek képezték a rávezetést egy-egy témára, amelyek közös pontja a Bibliában szereplő valamelyik állat volt. Ezt követték a csoportos beszélgetések, elmélyítő játékok. Amíg délelőtt az elmét csiszolták, addig a délután általában a fizikumra fókuszált, vetésforgó gyanánt változtak a játékok, pl. vizeskedő- és  sportjátékok, egy vakpálya megtétele, számháború ... De lehetőség adódott az íjászkodásra és a lovaglásra is. Volt praktikus állatorvosi előadás arról, mit kell tenni akkor, ha kutyusunk mérgezés áldozata lett, láttak hangszerbemutatót stb.

Futóverseny
Fotó:  Gecse Annamária
Futóverseny

A péntek különösen érdekesre sikeredett, hiszen egy kiránduláson vettek részt Karoson, ahol megtekintették a Honfoglalás Kori Látogatóközpontot, a honfoglalás kori temetőt, a református templomot illetve a pácini kastélyt.

A tábor sok-sok adományban részesült, volt, akik süteményt, mások zöldséget és gyümölcsöt hoztak. A gyereknek pedig  napi háromszori étkezést biztosítottak.

Műsor
Fotó:  Gecse Annamária
Műsor
 

Ahogyan a lelkész úr elmondta, a táborzáró valójában csak e hét szerdáján lesz, amikor  családi estet tartanak, amelynek keretén belül sor kerül a református színjátszók révén egy történet bemutatására, azután a kincskereséssel folytatódik a program, míg az istentisztelet végén a gyerekek egy kis ajándékot is kapnak. A záró esten, amelyre a gyerekek szüleikkel együtt érkeznek, disznótoros vacsorával kínálnak meg mindenkit, majd újra átnézik azokat a fotókat, amelyeket e két nyári hét folyamán készítettek a táborozók. A lelkész úr ezúton is köszöni mindenki munkáját, aki hozzájárult a tábor sikeréhez, a gyerekek öröméhez.

napkozis-tabor.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék