2018. október 8., 09:52

Kell egy hely: megnyitotta kapuit a pozsonyi magyar katolikusok Közösségi Háza

A Magyarok Nagyasszonya előestéjén, október 7-én megnyitotta kapuit a pozsonyi magyar katolikusok Közösségi Háza. A Ferienčík utca 7 szám alatt álló egyházi ingatlanban kialakított helyiségekben tartják ezentúl az összejöveteleiket a magyar katolikus közösségen belül működő hitélettel, ifjúsággal, családdal foglalkozó csoportok.

pozsonyi magyar katolikusok Közösségi Háza
Médialapozó

„Magyar népünk évszázadokon át kiemelkedő volt a Mária-tiszteletben. Őseink sorába állva szeretnénk az egyik legszebb ünnepünk, a Magyarok Nagyasszonya főünnepének vigíliáján az új közösségi ház kertjében kialakított Mária-barlangnál közös imával kérni az Isten áldását azon helyiségekre, amelyekben rendszeresen találkoznak majd a pozsonyi magyar katolikusok és főként azokra az emberekre, akik ehhez a közösséghez tartoznak” – mondta Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora a házavató ünnepségen.

Három helyiség és a hozzá tartozó udvar képezi a hívek új találkozó helyét, amelyet az egyház tulajdonában lévő ingatlanban alakítottak ki Pozsony belvárosában, a már említett címen. A cél a közösség megújulása és megerősítése, a ház csupán eszköze, helye azoknak a jó kezdeményezéseknek, korábban megszületett jó ötleteknek, amelyek megvalósításra várnak. „Ez most már csak rajtunk múlik, akik ma alkotjuk a katolikus hívek közösségét és hajlandók is vagyunk tenni érte” – emelte ki Molnár Tamás atya.

Az áldás és a közös ima után a hívek megtekintették a szépen berendezett, felújított helyiségeket, amelyek alkalmasak kisebb és nagyobb csoportos foglalkozásokra. A legkisebbekre is gondoltak egy gyereksarok kialakításával, a könyvtár elmélyült olvasásra, vagy csendes beszélgetésekre hívja a magyarokat. A faliújságon napi bontásban találhatók a programok, illetve a közösség legfrissebb hírei.

Tamás atya megköszönte, hogy az elmúlt években a magyar nagykövetség befogadta a pozsonyi magyar katolikus közösség tagjait, falai között működtették a Korona társalgót. Egyúttal köszönetet mondott a munkáért, amely most már az egyházi ingatlanban folytatódhat. „Stanislav Zvolenský érsek atya ismeri a magyar katolikusok aktivitásait, s azt, hogy milyen sok különböző csoport működik a közösségen belül. Helyigényünket jogosnak ítélte, és rendelkezésünkre bocsátotta ezeket a helyiségeket. A bérleti díjat is átvállalta, nekünk csak a rezsiköltségeket kell fedeznünk. Ez nagyon nagy segítség, köszönet érte”.

S hogy milyen közösségi életre ad lehetőséget a ház? Itt tartják majd a hitélettel kapcsolatos összejöveteleket, az elsőáldozásra, a bérmálkozásra való felkészülést és az ovis hittanórákat. Az új magyar közösségi házban otthonra találnak a cserkészek, szerdánként az ifjúsági szentmise után a magyar egyetemisták, a házaspárok Párkapcsolati műhelye, illetve a különböző imacsoportok.

„Legyen közös ez a hely, segítse a KÖZÖSSÉG életét, vállaljuk közösen a termek fenntartását és megtöltését közösségi élettel!”

pozsonyi magyar katolikusok Közösségi Háza
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.