Immánuel – velünk az Isten!

ma7 2018. december 25., 07:11

Karácsony: fenyő és bejgli illata, díszes fa, ajándékok, szeretet. Tömény ünnepi hangulat. Az Úr Jézus születésére emlékezünk: a betlehemi jászolra, s a kis Jézus előtt hódoló pásztorokra és napkeleti bölcsekre. Kétezer éves történet. Európai keresztyénségünk, ezredéves magyar államiságunk alapköve.

Mára azonban „emberivé” zsugorodott ez a magasztos „isteni” ünnep. Sokan Jézus nélkül ülik meg a karácsonyt. A szeretet ünnepének vagy fenyőünnepnek nevezik, mert a hangulat kell, a „körítés” maradhat, de a lényeg már nem érdekes. Jézus nélkül olyan az egész karácsony, mintha egy születésnapi ünnepségen lennénk, de nincs ott az ünnepelt. Nincs kit felköszönteni, vagyis csak magunkat ünnepeljük.

A keresztyén ünnepek biztos pontok és kapaszkodók voltak mindig is a mi népünk életében. Ma, amikor megkopott a keresztyén hit mindennapi valósága az emberszívekben, Isten előtti és egymás iránti felelősségünk visszaállni a keresztyéni alapokra! S ez ott kezdődik, hogy tudatosítom (elfogadom), hogy „Immánuel, velünk az Isten”! Ez a karácsony elsődleges üzenete. De mivel tudjuk bizonyítani, hogy velünk az Isten? Templomaink kiürülnek, Európában lassan üldözött vallás lesz a keresztyénség, a balliberális eszmerendszer jobban gyűlöli Jézus Krisztust és követőit, mint hajdan a kommunisták. Ha valaki egyértelműen beszél – a bibliai tanítás szerint – erkölcsről, családról, nemzetről, felelősségről, arra utóbb ráfogják, hogy kirekesztő gyűlöletbeszédet követ el. Hogyan van hát velünk az Isten, ha mindez megtörténhet?

Velünk az Isten, mert még vagyunk! Itt vagyunk. Jelenlétünk az elsődleges bizonyíték. Még magyarul szól a Miatyánk a Csallóközben, Mátyusföldön, az Ipoly mentén, Nógrádban és Gömörben, Abaújban és Bodrogközben. Állnak a templomaink, s ha megfogyatkozva is, de élnek a gyülekezeteink. Velünk az Isten.

Olyan vezetése van jelenleg a mi magyar nemzetünknek, amelyik keresztyén és konzervatív értékrendet képvisel. Ránk is figyel. Évtizedek hallgatása után vannak bátrak, akik még Brüsszelben is képesek Istenről, hazáról és családról beszélni. Velünk az Isten.

S bár nagy és erős az ellenszél, Illés próféta példájából láthatjuk, hogy mit jelent az, ha valaki mellett kiáll az Isten! Illés prófétával szemben 450 hamis pap (Baál pap) állt, és Isten mégis az egyedül ott álló Illést igazolta a Kármel hegyen, s a hamisak elvesztek mind egy szálig.

Ott kezdhetünk el változni mi magunk is, ha nem a többséggel tartunk, hanem a józanság és az igazság talaján maradunk. Kezdjük a változást azzal, hogy a karácsonyt visszaállítjuk a családunkban Jézus Krisztus születésnapjává. Ne csupán az ajándékokról szóljon az ünnep, hanem Jézusról is! Bizonyára minden családban van egy Biblia. Kérlek, kedves olvasó, karácsonyeste vedd elő a Szentírást, és keresd meg benne Lukács evangéliumát. Olvasd fel belőle a 2. fejezetet: Jézus születésének történetét. Tedd ezzel igazivá, eredetivé a szent ünnepet. S ezáltal te is bizonyítod, hogy velünk az Isten!            

Dr. Somogyi Alfréd
apácaszakállasi református lelkipásztor

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS