2018. október 9., 09:47

Hálaadás Magyarok Nagyasszonya ünnepén

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén került sor a dunaszerdahelyi Szent György plébániatemplomban a Pázmaneum Társulás megalakulásának 13. évfordulója alkalmából bemutatott hálaadó szentmisére.

pazmaneum-mise-1.jpg
Médialapozó
Fotó: Karaffa Attila

A szentmise elején Szakál László János dunaszerdahelyi esperes-plébános köszöntötte a koncelebráló paptestvéreit, köztük Kiss Róbert kanonok urat, a Nagyszombati Főegyházmegye magyar ajkú híveinek pasztorációjával megbízott püspöki helynökét, a Pázmaneum Társulás megjelent tagjait és a híveket. A szentmisén részt vett Sárai Attila nagyölvedi, Galgóczi Rudolf légi, Beke Zsolt berhidai lelkiatya és Mészáros Dávid diakónus is. Kiss Róbert püspöki helynök ugyancsak köszöntötte a 13 éves Pázmaneum Társulás vezetőit, és megköszönte a társulás aktív munkáját, amelyet a felvidéki magyar katolikusok érdekében fejtenek ki különböző egyházközségekben.

Fotó:  Karaffa Attila

Szakál László esperes úr szentbeszédében az ünnep fontosságára hívta fel a figyelmet és örömmel idézte a Pázmaneum meghívóján található idézetet Szent Pio atyától: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

A szentmise végén Karaffa János, a Pázmaneum Társulás védnök-elnöke elimádkozta a hívekkel együtt a Szent Mihály imát, majd könyörgésben emlékezett meg Marczell Mihály atyáról.

Fotó:  Karaffa Attila

Végezetül a megjelent lelkiatyák és a hívek főhajtással adóztak az egykori paptanár emléke előtt, és megkoszorúzták a templom falán 2007-ben elhelyezett emléktáblát, amelyet Marczell Mihály tiszteletére állított a dunaszerdahelyi egyházközség és a Pázmaneum Társulás. Marczell Mihály (előneve Kisudvarnoki, egyben írói álneve is) a XX. század egyik legnagyobb magyar katolikus nevelője a csallóközi Dunaszerdahelyen született 1883. augusztus 12-én, és tevékeny életet követően Budapesten 1962. december 6-án hunyt el.

Fotó:  Karaffa Attila

A Pázmaneum Polgári Társulás 2005. október 2-án a csallóközi Bakán alakult azzal a céllal, hogy a társulás tagjai az alapvető emberi értékek és a nemzeti identitás megerősítését fogják szolgálni a keresztény erkölcs szellemében. Ennek jegyében immár tizenharmadik éve fejtik ki tevékenységüket a felvidéki magyar katolikusok szolgálatában. A polgári társulás székhelye Dunaszerdahely. Fő szervezői a felvidéki magyar katolikusok legnagyobb találkozójának a Komáromi Imanapnak, illetve a Felvidéki Ministránsolimpia, focibajnokság és a Nemzetközi Római Zarándoklat megszervezésében is fontos szerepet vállaltak. Regnum Marianum néven minden évben kalendáriumot adnak ki, illetve imafüzeteket a magyar hitvallók életpéldáit bemutatva. Esterházy János örökségét megbecsülve és őrizve ápolják a felvidéki mártírgróf emlékét.
pazmaneum-mise-1.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.