Ferenc pápa: a fiatalokat kell a megújuló egyház központjába állítani

ma7 | MTI 2019. szeptember 09., 18:00

A fiatalokat kell a megújuló egyház központjába állítani - jelentette ki Ferenc pápa, aki hétfőn pár órára ellátogatott Mauritiusra.

Fotó: TASR/AP

A katolikus egyházfő Madagaszkárrról érkezett az indiai-óceán szigetországba, és annak fővárosában, Port Louisban tartott misét több tízezer, más forrás szerint százezer hívő előtt. A pápa dicsérte a szigetlakók etnikai változatosságát, azt, hogy Mauritiuson sokszínű társadalom él békében egymással.

Az 1,3 millió lakos nagyobb része indiai hindu leszármazott, de van köztük 28 százaléknyi keresztény és 18 százaléknyi muzulmán is, valamint jelen vannak hagyományos afrikai vallások tagjai is.

A misére ötven fős delegátus érkezett a Nagy-Britannai fennhatósága alá tartozó Brit-indiai-óceáni területről, amely szeretne csatlakozni Muritiushoz. Az ENSZ Közgyűlése túlnyomó többsége már megszavazta, hogy London adja vissza a Chagos-szigeteket Mauritiusnak, amelytől 1968-ban, a függetlenség megadásakor leválasztották. London a stratégiai fontosságára hivatkozva megtartotta a szigeteket, ahol Diego Garcíán hatalmas amerikai légi és haditengerészeti támaszpont van.

Ferenc pápa Mauritiuson felkereste a boldoggá avatott Jacques Laval francia misszionárius sírját. A XIX. századi katolikus papot nem csak a keresztények, hanem más vallásúak is tisztelik, és egyesítő erőt tulajdonítanak neki a társadalomban.

A pápa a szentbeszédében többek között az egyház megújításáról beszélt, és hangsúlyozta, hogy abban a fő szerepet a fiataloknak kell játszaniuk, akik "vitalitásukkal és odaadásukkal" járulhatnak hozzá.

0 HOZZÁSZÓLÁS