2018. október 14., 10:03

Ezüstmisés imanap Dercsikán

Az alig ötszáz lelket számláló csallóközi kisközségben minden hónap 13-án fatimai imanapot tartanak. A májusi és az októberi rendkívüli, hiszen ilyenkor a hívek körmenetben vonulnak a faluvégi Szűz Mária szoborhoz. A tegnapi ünnep fényét emelte, hogy a szentmisét ezúttal az a Bíró Sándor celebrálta, aki néhány évig a faluban is szolgált, s aki éppen huszonöt éve kezdte meg papi hivatása gyakorlását. A zarándokok közt ezúttal több nyárasdi is volt, akik Sándor atya mostani működési helyéről érkeztek.

fatimai imanap Dercsikán - 2018. okt. 13
Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

A zsúfolásig megtelt Nagyboldogasszonynak szentelt templomban az egybegyűlteket, a környékbeli és távolabbi falvakból érkezőket, valamint az ezüstmisést és Mede Károly vásárúti plébánost kedves szavakkal Parák László dercsikai esperesplébános köszöntötte.

Kicsit később Bíró Sándor beszélt arról, hogy itteni szolgálata idején milyen nagy hatással volt rá a dercsikai hívek mélységes Mária-tisztelete, hogy mennyire elmélyült ő maga is Szűzanyánk tisztelésében, s mennyire szeret ő ide visszajárni. Nem felejtette el megemlíteni, hogy a fatimai imanapokat annak idején Korcsogh Imre atya kezdte el szervezni, tette hagyománnyá. Ő már csak folytatta, amikor erre a működési helyre érkezett. A hívek kitartásának is köszönhetően Dercsika ismét, mint egykor, búcsújáró hellyé kezd válni, hiszen hónapról hónapra mindig érkeznek ide zarándokok, hogy leróják tiszteletüket Égi Édesanyánk előtt.

Indul a körmenet
Fotó:  B. Vida Júlia
Indul a körmenet

A szentbeszédben a Rózsafüzérről szólt. Feltette a kérdést, vajon sok-e az az ötven Üdvözlégy, amit ilyenkor, októberben imádkozunk? Ahogy a kisgyermek által százszor, ezerszer elmondott anya szó sem sok, sőt kimondottan kedves az édesanyák szívének, úgy igazán nem sokallhatjuk a Szűz Máriáért elmondott imát sem. Felhívta a hívők figyelmét arra, hogy használják a szentolvasót rendeltetésszerűen, vagyis ne csupán divatból akasszák az autó visszapillantó tükrére vagy éppen a nyakukba. Felidézett egy megható történetet is arról is, hogy segített a Szentolvasó legyőzni a fájdalmat egy nehéz orvosi műtét után. Mindannyiunknak segíthet, ha életünk nehéz korszakát éljük.

A szentmise végén ezüstmisés áldást adott a hívekre. Majd papi hivatása szép jubileuma alkalmából fogadta a hívek gratulációit és ajándékait. Közülük is talán a legszebb és legmeghatóbb egy idős karcsai asszony vers- és énekajándéka volt.

A szokásos körmenetben ezúttal is tűzoltók vitték a zászlókat és a Mária-szobrot, a hívek pedig gyertyákkal a kezükben, az Ave Mariát énekelve vonultak a faluvégi kegyeleti helyhez, ahol együtt imádkoztak, s még visszatérve a templomba is imával zárták az estét, amit az iskola épületében szeretetvendégség követett.

fatimai imanap Dercsikán - 2018. okt. 13
+8 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.