2019. szeptember 9., 13:39

Erdő Péter: a vértanúk vére erősíti a hit és a szeretet növekedését

Szeptember első hétvégéjén zárult a három szent kassai vértanú, Kőrösi Márk, Grodecz Menyhért és Pongrácz István halálának 400. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév. Ebből az alkalomból Kassára látogatott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

_dsc2463.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A bíboros szombaton részt vett a Szent Erzsébet-székesegyházban tartott szentmisén, vasárnap pedig szentmisét celebrált a premontrei templomban.

Fotó:  Fábián Gergő

Erdő Péter szentbeszédében úgy fogalmazott,

a Krisztus iránt való szeretet és a hozzá való hűség földi életünk és hivatásunk legfőbb tartalma és útmutatója, s ebben a meggyőződésben éltek a szent kassai vértanúk, István és Menyhért, a jezsuiták, valamint Márk, az esztergomi kanonok.

Fotó:  Fábián Gergő

Ezt követően összefoglalta a vértanúk halálának, majd szenté avatásának történetét. Mint mondta, a vértanúk különösen időszerű ajándéka a kiengesztelődés, hisz egyikük sem született sem a mai Magyarország, sem a mai Szlovákia területén.

Mégis közös szentjeink ők, sőt bátran mondhatom, nemzeti szentjeik mind a magyaroknak, mind a szlovákoknak, hiszen vértanúságukkal megszentelték ezt a földet

– hangsúlyozta.

Fotó:  Fábián Gergő

Hozzátette, a tiszteletük a régóta szembenálló felek kiengesztelődését is szolgálta, hisz 1991-ben Szent II. János Pál pápa Debrecenben lerótta tiszteletét a gályarab református prédikátorok emléke előtt, ezután pedig a magyar református egyházi vezetők Esztergomban jártak, ahol a három szent pap emlékének adtak tiszteletet.

Ebben is magvetésnek bizonyul a vértanúk vére, mert erősítik a hit és a szeretet növekedését

– fogalmazott.

Fotó:  Fábián Gergő

Mint mondta, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, a lelki felkészülés részeként az egész Kárpát-medencét bejárja egy missziós kereszt, amelyben a magyarság és a környező népek szentjeinek ereklyéi találhatók. Januárban ez a kereszt Kassán, Szepsiben, Bodollón és Rádon is járt.

Adja Isten, hogy hívő közösségeink minden tagja felismerje az emberi élet, a család és a Jézus Krisztusba vetett személyes hit értékét, Isten akaratát a mai világ sokszor bonyolult körülményei között, és olyan odaadó szeretettel kövesse azt, mint a szent kassai vértanúk

– zárta gondolatait Erdő Péter.

Fotó:  Fábián Gergő

A bíboros délután Kassabélán (Košická Belá) megáldotta egykori elődje, az ottani születésű Scitovszky János bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek emléktábláját. Scitovszky elsőként kezdeményezte a kassai vértanúk boldoggá avatását.

_dsc2463.jpg
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.