2018. május 14., 09:53

Boldogasszony Anyánkért imádkoztak

Dercsikán, a Mária-tisztelő csallóközi kis faluban minden hónap 13-án fatimai imanapot tartanak, de májusban és októberben ezt körmenettel is összekötik. Nem történt másként ez tegnap sem, amikor a Szűz Mária tiszteletére felajánlott szentmise végén a lelkiatyák, a hívek és a környékről érkező zarándokok énekelve a faluszéli Mária-szoborhoz vonultak és együtt fohászkodtak égi édesanyánkhoz.

dercsikai imanap -2018. május 13.
Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

Este hat órára zsúfolásig megtelt a falucska Nagyboldogasszonynak szentelt, virágba öltöztetett temploma, ahol a főoltárt öt lelkiatya állta körül. Parák László helyi esperesplébánoson kívül jelen volt még Bíró Sándor, nyárasdi-ekecsi plébános, aki néhány évig a faluban szolgált, valamint Mede Károly, vásárúti és Jankó Gábor, egyházgellei lelkiatyák.

Fotó:  B. Vida Júlia

A főcelebráns ezúttal Parák József, ipolynyéki plébános, püspöki helynök volt, aki prédikációját szentföldi élményeinek felelevenítésével kezdte, ahonnét a napokban érkezett haza. Elmondta, a legnagyobb hatással Názáret temploma volt rá, ami igazi meghitt környezet, csendes elmélkedésre való hely. Ezután egy példán keresztül rámutatott arra, hogy Szűz Mária az igaz életre, a szeretetre, a jóságra tanít. Életünkben meg kell tapasztalnunk, hogy van küldetésünk, nem véletlenül vagyunk a világon. Ahol van szeretet, ott meg tudunk bocsátani egymásnak. Ehhez hozzátartozik hitünk megtartása mindenütt, minden közösségben. Örömmel mondta, hogy külföldre szakadt hívei arról számoltak be neki, csatlakoztak az ottani magyar katolikus közösséghez, s rendszeresen eljárnak alkalmaikra.

Fotó:  B. Vida Júlia

Az áldoztatást követően szokás szerint a tűzoltók közreműködésével – akik a zászlókat és a Mária-szobrocskát vitték – megindult a körmenet a nemrég felújított faluszéli Mária-szoborhoz, hogy ott is köszönetet mondjanak a Magyarok Nagyasszonyának, akinek segítségében és szeretetében mindannyian bízhatunk. Visszatérve a templomba ünnepi áldásban részesültek a jelenlévők, majd az ezt követő szeretetlakomán mód nyílt a kötetlen beszélgetésekre, rég nem látott ismerősök, betegségből felgyógyultak találkoztak és ölelték meg egymást.

dercsikai imanap -2018. május 13.
+12 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.