Akikért a harang szól

Szomolai Andrea 2018. szeptember 02., 14:18

Az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont és Pázmaneum Polgári Társulás szeptember 15-én megemlékezéssel egybekötött szentmisét tart Esterházy János zoboraljai végső nyugalomra helyezésének első évfordulója alkalmából. Az Akikért a harang szól nevet viselő rendezvényen megszólal majd az a harang is, amelyet a nemrégiben elhunyt Paulisz Boldizsár indíttatására Ferenc pápa szentelt fel.

A Felvidékről, Magyarországról, Cseh-országból és Lengyelországból érkező zarándokokat délelőtt tizenegy órától fogadják a szervezők Alsóbodokon. A megemlékezőknek lehetőségük lesz bejárni az Esterházy János Zarándokközpont területét, és csendes áhítatot tartani a nemrég elhunyt Paulisz Boldizsár és gróf Esterházy János síremlékénél.

Délután egy órakor az Alsóbodoki Női Éneklőcsoport és a Nefelejcs Hagyományőrző Gyermek Népdalcsoport műsorára kerül sor a szabadtéri színpadon, majd a jelenlevők végigzarándokolnak a Hűség keresztútján.

A három órakor kezdődő szentmise előtt Esterházy János üzenete a mának címmel tartanak előadást. A Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában Bíró László püspök celebrál szentmisét, amelyen megszólalnak az emlékharangok. Köztük a Ferenc pápa által megáldott Esterházy János-emlékharang is, amelynek búsan zúgó hangja Paulisz Boldizsárt, a zarándokközpont alapítóját, Esterházy János nagy tisztelőjét és követőjét kísérte utolsó útjára.

Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere, Paulisz Boldizsár fia már korábban elmondta lapunknak, hogy minden erejükkel tovább viszik édesapja örökségét, és továbbra is szorgos munka folyik az Esterházy-örökség ápolásának érdekében és a felvidéki magyarság összefogásáért.

A megemlékezés idejére egy harangláb épül a kápolna közelében, amelyre  felkerülnek a harangok. A Gombos Miklós őrbottyáni aranykoszorús mester által készített e hangú, Esterházyt szimbolizáló harang mellé két másik, egy c és egy a hangú, amely Alsóbodokot jelképezi. A harangok Isten dicsőségét, békét és szeretetet hirdetnek.

Hajtman Béla igazgató, a rendezvény szervezője lapunknak elmondta, szeretnének hagyományt teremteni. – Paulisz Boldizsár teljesítette Esterházy kívánságát, hogy a szülőföldjén leljenek örök nyugalomra. A tavalyi újratemetésen részt vett a mártír gróf lánya és unokája is. Az első  évfordulón megáldatnak a harangok az ünnepi szentmisén. A harangok Paulisz Boldizsárért is megszólalnak, hiszen itt minden az ő érdeme, és most nagy felelősség van a családján és a szervezeteken, hogy tovább működtessék és fejlesszék a zarándokközpontot.

Esterházy János hamvait 2017. szeptember 16-án helyezték végső nyugalomra Alsóbodokon, az e célból épített Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna sziklasírjában. A kegyeleti megemlékezést Esterházy halálának 60. és halálra ítélésének 70. évfordulója alkalmából szervezte az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület és a Pázmaneum Polgári Társulás, a gróf Olaszországban élő lányának, Esterházy-Malfatti Alice-nak a segítségével.

Esterházy János a két világháború közötti Csehszlovákia, majd a Hitlerrel szövetséges Szlovákia legjelentősebb magyar politikusa volt. A második világháború után a szlovák kormány mint háborús bűnöst kiadta a Szovjet-uniónak, ahol kényszermunkára ítélték és egy szibériai táborba hurcolták. Esterházyt távollétében egy szlovák bíróság 1947-ben halálra ítélte, majd amikor 1949-ben a szovjetek kiadták a csehszlovák hatóságoknak, elnöki kegyelemben részesült, és életfogytiglani szabadságvesztést kapott. Ezt később egy általános amnesztia során 25 éves börtönbüntetésre módosították. Esterházy János 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönben halt meg. Szlovákiában a mai napig nem rehabilitálták.        

   Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 17. számában.          

0 HOZZÁSZÓLÁS