cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. szeptember 16., 20:34

Ahol mindannyian otthon lehetünk – Az Esterházy János emléknap mélységei

Közel ezer, a V4-ek országából érkező zarándokot fogadott az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont Esterházy János földi maradványai végső nyugalomra helyezésének második évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen. Esterházy János családjának leszármazottai szerint Alsóbodok egy olyan hely, ahol mindannyian otthon lehetünk, mert szentség és magasztosság árad itt. 

eje10.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A zoboraljai Alsóbodokon elterülő zarándokközpont igazgatója, ifjabb Csámpai Ottóval tizenöt autóbusznyi zarándokot számláltunk, közben a helybelieken kívül szép számban érkeztek hívek mikrobuszokkal és személyautókkal is.

Csámpai Ottó elmondta, minden a Felvidéken működő magyar szervezetnek küldtek meghívót, egyházi vonalon pedig a Pázmáneum polgári társulás szólította meg a híveket, minden felvidéki magyar plébániára kiküldték az esemény értesítőjét, valamint a magyar püspökök is megkapták a meghívót. Felvidék majdnem minden magyar településéről érkezett zarándok az emléknapra, nagyon sokan jöttek Ipolyvidékről és Csallóközből. Zarándokok, szervezetek és méltóságok érkeztek Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból is.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Csámpai Ottó szerint mind a felvidéki mind a zoboraljai magyarság életére nagy jelentősége van a zarándokközpont létezése, hiszen két év alatt több mint tízezer zarándok járt már itt, és nem csak Esterházy János életét ismerik meg itt, hanem a felvidéki magyarság lelkületét és hagyományait is, megértik, hogy a szórványvidéken mennyire kell küzdeni a magyarságtudat megtartásáért.

Azért nagyon fontos, hogy Esterházy Jánost eltemettük itt a szülőföldjén, mert ezzel erősíteni lehet a magyarságtudatot itt a Felvidéken

– mondta Csámpai Ottó, elárulta, nagyon sokaknak még mindig ismeretlenül cseng Esterházy János neve, hiányos az emberek tudása a mártír gróf életével és céljaival kapcsolatban, bár ismerik az alapadatokat, de nem értik, hogyan élt Esterházy, miért volt elítélve és miért halt meg.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A zarándokközpont küldetése foglalkozni az emberekkel, terjeszteni Esterházy küldetését és elmondani, milyen volt a politikus viszonya a magyarokhoz, szlovákokhoz, csehekhez, lengyelekhez és később a rabtársaihoz. Hangsúlyozzák azt is, hogy Esterházy halála után hamvait nem adták ki a családnak és ötven évig nem volt társadalmi akarat, hogy a hamvait megtalálják.

A zarándokközpont területén minden hívő és látogató szabadon látogathatta meg a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolnát, megtekinthette az Esterházy János Múzeum tárlatát, és végigjárhatta a Hűség Keresztútja egyes stációit, miközben a programpontok zajlottak a szabadtéri színpadon.

A zarándokok kellő áhítattal látogatták meg Esterházy János urnáját és rótták le kegyeletüket a tavaly elhunyt Paulisz Boldizsár, a zarándokközpont építtetőjének sírhelyénél is. Ehhez a sziklasírhoz látogat el minden egyes nagy esemény előtt Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere, hogy édesapja segítségét és áldását kérje a rendezvényekre. A zarándokközpont alapítója bizonyára büszkén nézett le a rendezvényt megszervező családjára, barátaira és a hívekre az égből, mert végakarata beteljesült, Esterházy János öröksége és személyiségének mondanivalója él az emberek szívében.

Édesapám mindig arra tanított, hogy a munkába befektetett erő később térül vissza. Amíg folyamatosan érkeznek a zarándokok és a nagyobb rendezvényeken akár ezren is megjelennek itt, addig tudjuk, hogy minden rendben van. Mindennek megvan az ideje, ahhoz is idő kell, hogy az emberek megismerjék Esterházy Jánost, és reméljük, hogy évről évre egyre többen érkeznek majd ide

– nyilatkozta Paulisz Marián, kiemelte, minden jó szándékkal érkező embert felebaráti szeretettel fogadnak a központban, érkezzen az a világ bármely pontjáról és legyen bármilyen nemzetiségű. Örül annak, hogy a többnyelvűséget egyre inkább el tudják hinteni a központ életében, vannak már négynyelvű információs tábláik is, és többször celebrálnak többnyelvű szentmiséket is.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Istenes József építész, Paulisz Boldizsár segítője és barátja szerint Paulisz Boldizsár rendkívül büszke lenne, ha látná beteljesedni élete művét, és további reményeiben gondolkodna, biztosan mindig azt keresné, hogyan lehet a magasztosságot és a reményt minél több ember szívében elültetni.

Boldizsár fő célja az emberek lelki építése és a jó árasztása volt, ezért dolgozott olyan nagyon sokat. A magasztosságot mindenki, aki nyitott szívvel érkezik, jó szándékában reménykedik megtalálja Alsóbodokon

– emelte ki Istenes József.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A zarándokközpont vezetése a 2019-es emléknap alkalmával úgy döntött, hogy emlékérmek átadásával fejezi ki megbecsülését azon személyek áldozatos munkája iránt, akik Esterházy János közbenjárásából lelki erőt merítve áldozatos munkát végeztek a központ létrejöttéért, vagy annak javára, illetve arra törekedtek, hogy a környezetükben élőkhöz elvigyék János vértanúságának hírét.

A díjat Král Ernő és Elżbieta Łastowiecka vehette át. Král Ernő jelentős szerepet vállalt abban, hogy megismertesse Esterházy János végakaratát és életének állomásait a szlovák társadalommal, semmilyen tiszteletdíjat nem fogadott el akkor sem, amikor szlovákra fordította a Kegyelem életfogytig című naplót, amelyben Esterházy Mariska, János húga visszaemlékezései és levelei alapján értesülhetünk a mártír gróf szenvedéstörténetéről. Elżbieta Łastowiecka asszony ennek az Esterházy Máriának az unokája, családjával együtt áldozatkész lelkülettel segíti és támogatja a zarándokközpont működését, a kápolna berendezését.

Díjátadó. Balról jobbra: ifjabb Csámpai Ottó, Elżbieta Łastowiecka, Molnár Imre, Král Ernő, Paulisz Marián
Díjátadó. Balról jobbra: ifjabb Csámpai Ottó, Elżbieta Łastowiecka, Molnár Imre, Král Ernő, Paulisz Marián
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Elżbieta Łastowiecka különös kitüntetésként éli meg, hogy a zarándokközpont szent helyén kaphatta meg az emlékérmet,

…azon a szent helyen, ahol Paulisz Boldizsár és családja végrehajtotta azt az ígéretet, amelyet az én nagymamám Esterházy Mycielska Mária megígért Jánosnak, hogy hamvait, földi maradványait a szülőföldjébe fogja eltemetni. És amikor nem adták ki a hamvakat, akkor Mária elkeseredve ezt írta édesanyjának Nyitraújlakról Franciaországba : Nincs hely számunkra a nap alatt, sem életünkben, sem halálunkban. Boldizsár áldozatos munkájának köszönhetően mégiscsak van egy hely ahol otthon lehetünk mindannyian…”

– fejezte ki az Esterházy leszármazottak örök háláját Elżbieta Łastowiecka.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az Esterházy János Emléknapról részletesebben olvashatnak a Magyar7 lap következő számában.

eje10.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.