2019. november 18., 10:56

A magyar kormány támogatásával újult meg a csúzi plébánia - Képgalériával

Mint arról már tegnapi gyorshírünkben beszámoltunk, Csúzon átadták a magyar kormány támogatásával megújult plébániát Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának részvételével.

csuz-plebania-1-copy-.jpg
Médialapozó

Az avató előtt szentmisét mutattak be a Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt helyi templomban, s mivel közel van a szent ünnepe, ezért az egész oltárrész rózsába borult. Ott voltak a szegények kenyerei is, melyeket megáldott Fazekas Zoltán Márton premontrei apát, aki oltártestvéreivel a szentmisét celebrálta.

Szentmise a Szent Erzsébet templomban
Szentmise a Szent Erzsébet templomban

Soltész Miklós államtitkár kiemelte, amikor a polgármester úr, Károly atya és az egyházközség a magyar kormányhoz fordult, örömmel segítettek.

„Tudtuk azt, hogy nem csak magyar hívőknek fogunk segíteni, de a faluban élő szlovák nemzetiségű embereknek is segítünk, de a közösséget akartuk erősíteni magyart és szlovákot egyaránt, hogy a kereszténységben fogjanak össze, segítve ezzel a nemzetek megmaradását a Kárpát-medencében” – mondta el az államtitkár.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárára
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárára

 A szentmise befejeztével a hívők elénekelték a Himnuszt és a templom melletti felújított plébánia elé vonultak.

Márton apát megáldotta az épületet, majd a nemzeti szín szalagot átvágva tágra nyitották a plébánia ajtaját, hogy minden jelenlévő megnézhesse a belső felújítást is.

Bazsalik István a hívő közösség tagja elmondta, amióta ő az épületre emlékezik, azóta romos állapotban volt. A régebbi plébánosok Kürtön laktak. Pati Ferenc Károly atya úgy négy évvel ezelőtt költözött ide, azóta mindent megtett az épület megmentéséért.

Jozef Ostrodický Csúz polgármestere
Jozef Ostrodický Csúz polgármestere

Az épület felújítása a közösségnek is kiemelten fontos volt, hiszen a plébánián zajlanak az énekkari próbák,

a keresztelő előtti találkozók, házasságkötésre, elsőáldozásra és bérmálásra való előkészítések, közösségi és a magyar kultúrát bemutató programok. Sorolta, megújult az épület kívül és belül, ki lettek cserélve a víz, gáz és villanyvezetékek, újra lettek csempézve a mellékhelyiségek, megújult a tető, meg lett erősítve a gerendázat. Nagyon örülnek, hogy mostantól lesz egy méltó hely, ahol az Úr Jézus szeretetében összegyűlhetnek.

Szent Erzsébet rózsáiból minden atya kapott
Szent Erzsébet rózsáiból minden atya kapott

csuz-plebania-1-copy-.jpg
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék