2018. április 18., 09:33

Hétvégén nyilvánítják bazilikává a komáromi Szent András-templomot

Történelmi jelentőségű esemény vár a komáromi katolikus hívekre: a hétvégi Komáromi Imanapon hivatalosan is bazilikává nyilvánítják a Szent András-templomot.

Szent András-templom
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Lea Grupáčová és Jana Aradská

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, amely Római Kúria egyik hivatala, még a múlt év decemberében határozott úgy, hogy a jelentős múlttal rendelkező, barokk stílusban épült Szent András-templomnak a bazilika címet adományozza.

Ezzel olyan, világszerte ismert templomokkal emlegethetik egy lapon a komáromi katolikus templomot, mint például a vatikáni Szent-Péter vagy a budapesti Szent István bazilika. Igaz, míg előbbi a basilica maior (nagyobb bazilika) cím tulajdonosa (ebből mindössze négy van a világon, valamennyi Rómában), addig utóbbival együtt a komáromi a basilica minor (kisebb bazilika) rangot nyerte el.  

Ez sem kis szó, hiszen basilica minorból világszerte mintegy 1400-at tartanak nyilván, Szlovákiában mindössze tizenhármat (a Szent András-templom lesz a 14.), a nagyszombati főegyházmegyében pedig, ahová a komáromi plébánia is tartozik, csupán egyet, a nagyszombati Szent Miklós bazilikát. A felvidéki magyar hívek által rendszeresen látogatott zarándokhelyek közül Sasváron (Šaštín), Máriavölgyben (Marianka) és Nyitrán található bazilika.

Fotó:  Lea Grupáčová és Jana Aradská

A döntést hosszabb folyamat előzte meg. Mint azt a ma7-nek Kiss Róbert komáromi esperes-plébános, kanonok meséli: mindenekelőtt szükség volt a hely ordináriusának, Orosch János nagyszombati érseknek a kérvényére, majd a Nihil-obstat, vagyis a nemzeti püspöki konferencia kedvező elbírálására.

„Elő kellett terjeszteni egy beszámolót a templom eredetéről, történetéről és vallási életéről. Csatolni kellett egy fotóalbumot, amely illusztrálja a templom külső formáját, a belsejét, különös tekintettel arra, hogy milyen a szentély, valamint a szertartásokhoz használt helyszínek (papok és szolgálattevők székei, keresztelő kút, az Eukarisztia őrzési helye, a bűnbánat szentségének felvételére kialakított hely) elrendezése” – sorolta Kiss Róbert, aki szerint a bazilika cím elnyerése egész Komárom számára örömteli esemény, hiszen hozzásegítheti a várost, hogy a felvidéki katolikus magyarság központja legyen.  

A bazilikává emelés kihirdetését az esemény jelentőségének kijáró ünnepség előzi meg. A kihirdetés április 22-én, 16:00 órakor, Jó Pásztor vasárnapján, a Komáromi Imanap ünnepi szentmiséjén történik, a misét Orosch János nagyszombati érsek celebrálja.

Hogyan zajlik az ünnepség?
A kihirdetés előtti hetekben több alkalommal vendégatyák bevonásával lelki előkészületet tartanak-tartottak.
A fő ünnepség április 22-én, A Jó Pásztor vasárnapján, a Komáromi Imanap keretében zajlik a következő programmal:
14.00 - Engesztelő szentségimádás – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület jegyében
14.30 - Elmélkedés Brenner János hitvalló életéről “A magyar Tarzíciusz” címmel
14.45 - Nóna – délutáni imaóra
15.00 - Keresztút (Prohászka Ottokár gondolataival – születésének 160. évfordulójára emlékezve)
16:00 - Ünnepi főpapi szentmise a Szent András plébániatemplomban. A szentmisén kerül sor a „basilica minor” cím kihirdetésére.
Az Imanapon magyar főpásztorért, valamint magyar papi és szerzetesi hivatásokért imádkoznak.
Szent András-templom
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.