magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. február 14., 10:50

Vona Gábor tanúskodik KGBéla perében

Csütörtökön a Jobbik két korábbi vezetőjét hallgatja ki tanúként a bíróság Kovács Béla, a párt egykori tagjának, EP-képviselőjének büntetőperében. A politikusokat várhatóan az unió kárára elkövetett költségvetési csalás vádja kapcsán nyilatkoztatja a bíró.

kgbela-jobbik.jpg
Fotó: Beliczay László
Tanúként hallgatja ki ma a tervek szerint a Budapest Környéki Törvényszék Vona Gábort, a Jobbik volt elnökét, valamint az egykori pártalapítót és volt alelnököt, Szávay Istvánt az unió intézményei elleni kémkedéssel és az EU kárára elkövetett költségvetési csalással vádolt Kovács Béla büntetőperében.

Kovács védője, Bólyai János szerint a két volt pártvezetőt várhatóan a költségvetési csalás vádjával kapcsolatban nyilatkoztatja a bíró. A vádbeli időszakban Vona Gábor a Jobbik elnöke, Szávay István a párt országos alelnöke volt, és ismerhetik a gyakornokok alkalmazásának körülményeit.

A költségvetési csalás vádjának lényege, hogy az EP-képviselő három gyakornokot foglalkoztatott úgy, hogy azok meg sem fordultak Brüsszelben, evvel összesen több mint 21 ezer euró – valamivel több mint hatmillió forint – vagyoni hátrányt okozva.

Kovács Béla a Magyar Nemzetnek elmondta: nem csupán Brüsszelben, hanem Beregszászon és Szatmárnémetiben is volt irodája, és ott is munkát végzett. Így a három gyakornok nemcsak Brüsszelben, illetve Strasbourgban, hanem ezeken a helyeken is járt, és nem tartózkodott folyamatosan Brüsszelben.

Kovács elismeri, hogy egyértelműen adminisztratív hiba történt a részéről. A gyakornoki szerződések formanyomtatványán elfelejtette bejelölni a gyakornokok beregszászi, illetve szatmárnémeti munkavégzését.

Az OLAF-vizsgálat nyomán egyébként az EP akkori elnöke megrovásban részesítette, és Kovács azóta vissza is fizette az EP-költségvetésbe a vád szerint okozott kárt.

Kovács Béla ma sem vesz részt ügye tárgyalásán, mivel Strasbourgban plenáris ülést tart az Európai Parlament. Vona Gábor pedig nem kívánta kommentálni, hogy ma tanúként hallgatják ki.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.