2019. február 19., 07:08

Visszahívták Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát (LMP) a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.

demeter-marta.jpg
Fotó: MTI

A parlament 124 igen, 25 nem szavazattal felmentette Demeter Mártát (LMP) a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából.

Ez a döntés azután született, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó – korábban a házelnök által kezdeményezett – nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét, amely a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg. Erre tekintettel – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján – az Országgyűlésnek haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

Előzőleg, még tavaly december 21-én Kövér László házelnök az országgyűlési törvényben, valamint a NATO parlamenti közgyűlés alapszabályában rögzített jogkörével élve visszavonta Demeter Márta képviselő NATO parlamenti közgyűlési tagságát az Országgyűlés sajtófőnökének közlése szerint.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.