V. Ősök Napja – A Kárpát-haza legnagyobb hagyományőrző ünnepe

Szabados Kati 2019. augusztus 18., 14:55

Látványos elemmel bővült Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye, amely idén is Bugacon zajlik augusztus 16-tól 18-ig. A világ legnagyobb jurtája, több mint 50 hagyományőrző- és sportesemény, tudományos kiállítás, előadás, koncert szórakoztatja az ide látogatókat, akik idén A magyarok bejövetele című nomád vonulást is megtekinthették.

Fotó: Szabados Kati
A magyar pusztán újra megjelent Árpád népe

A háromnapos rendezvényen szombaton és vasárnap kora délután, a seregszemle és a hadi bemutató előtt több száz lovas és gyalogos tevékkel, szekerekkel, bivalyokkal vonult be a küzdőtérre, bemutatva, milyen is lehetett 1100 évvel ezelőtt, amikor útra keltek őseink az új haza felé.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

A fél kilométer hosszú menetet Árpád és harcosai vezették, előttük a turulmadarat idéző sólymot karján tartó fősolymász lovagolt. A vezérek és a többi harcos után az asszonyok, gyerekek szekereken vagy gyalogosan, a férfiak tevéket, bivalyokat vezetve, lóháton vagy a saját lábukon, korhű öltözetben, csaknem fél órán keresztül vonultak át a rendezvény hatalmas küzdőterén. A szekereken az ingóságok mellett az idősek, az anyák és gyermekeik, kosarakban a szárnyas jószágok kaptak helyet. A menetet a védelmet biztosító harcosok és a rackanyáj zárta.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

A magyarok bejövetelét szombaton, augusztus 17-én mutatták be először. A sok száz hagyományőrző lovas és gyalogos látványa felemelő és megható volt egyben. A vonuló honfoglalók méltóságot és erőt sugároztak, a nézők, de a vonulók közül is többen a könnyeikkel küszködtek.

Nem fesztivál, hanem ünnep

A Magyar Turán Szövetség, élén Bíró András Zsolttal kezdeményezte az Ősök Napja megtartását, amely a magyar ünneprend hiányosságát igyekszik pótolni. Ez a három nap a magyarság őseinek méltó megünneplése. Azokra emlékeznek az itt összegyűlt magyarok, akiknek a Kárpát-medencei hazát köszönhetjük. Az első Ősök Napját 2011-ben szervezték meg Bugacon, ahol azóta is minden páratlan évben megrendezésre kerül. Ez a Kárpát-medencei magyarság ünnepe, míg „ikertestvére”, a páros években megvalósuló Kurultáj a magyar, hun és türk tudatú népek törzsi gyűlése.

Képgalériánk:
Fotó: Szabados Kati

Az V. Ősök Napján 6-7 ezer hagyományőrző résztvevő, szereplő biztosítja a korhű látványt, a magas szintű szórakozást és művelődést. A rendezvényre minden évben hatalmas tömeg látogat ki a pusztába, idén 80-100 ezer emberre becsülik a szervezők a látogatottságot.

0 HOZZÁSZÓLÁS