Titokban egy román tudósról nevezték el a marosvásárhelyi orvosi egyetemet

ma7 2019. június 14., 14:51

Teljes titoktartás közepette felvette Emil Palade Nobel-díjas román származású amerikai tudós nevét a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYE, vagy új nevén MOGYTTE).

A marosvásárhelyi orvosi egyetem főépülete Fotó: Boda L. Gergely/MTI

A magyar oktatók azt szerették volna, hogy az intézmény multikulturális jellegét megőrizve - a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem mintájára - kettős, román–magyar nevet válasszanak az egyetemnek. Miskolczy Dezső professzort (1894-1978), a marosvásárhelyi orvosi egyetem alapítóját javasolták. A román fél azonban lesöpörte a magyarok jogos érveit.

A névváltoztatás hírét a román nemzetiségű Leonard Azamfirei rektor jelentette be az egyetemen zajló nemzetközi tudományos konferencia megnyitóján - közölte az erdélyi Transindex hírportál.

Az egyetem titokban történt átnevezése nem véletlen, hiszen a tanintézet rendszeresen figyelmen kívül hagyja a magyar vonal oktatóinak álláspontját. A magyar oktatók azt szerették volna, hogy az egyetem multikulturális jellegét megőrizve - a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem mintájára - kettős, román–magyar nevet válasszanak az egyetemnek.

A román fél azonban lesöpörte a magyarok jogos érveit, így csak Emil Palade nevét veszi fel az orvosi egyetem.

George Emile Palade 1912. november 19-én született a Román Királysághoz tartozó Jászvásáron. 1946-ban, amikor elindult az oktatás a most róla elnevezett egyetemen, elhagyta Romániát és az USA-ban telepedett le. Palade feltárta a mitokondrium felépítését, kimutatta, hogy az addig mitokondrium-fragmentumoknak tartott mikroszómák a sejt belső transzportrendszeréhez tartoznak. Ő fedezte fel a riboszómákat. Tanulmányozta az idegsejtek közötti szinapszisok szerkezetét és új laboratóriumi technikákat dolgozott ki a szövetek minta előkészítésében és a sejtek frakcionáló centrifugálásában. 1974-ben addigi munkája elismeréseképpen Albert Claude-dal és Christian de Duve-val megosztva elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat. Palade 2008. október 8-án hunyt el a kaliforniai Del Mar-ban, 95 éves korában.
0 HOZZÁSZÓLÁS