Kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

2018. július 24., 08:55
ma7

Drágább, de biztonságosabb és színesebb is, mint valaha a kedden rajtoló 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos. A napi belépők és a heti bérletek ára növekedett, cserében azonban kibővített biztonsági intézkedéssekkel és programokkal várják a résztvevőket.

Az utolsó simításokat végezték hétfőn délelőtt, az immár huszonkilencedik Tusványosnak helyet adó tusnádfürdői helyszínén, azaz a kempingtáborban és a helyi labdarúgópályán.  A nagyszínpad és a rendezvénysátrak zöme már állt, a több mint kétszáz szervező pedig azon dolgozott, hogy a nagy múltú fesztiválon idén is minden zökkenőmentesen történjen

Fotó: Székelyhon.ro, Gábos Albin

Többe kerül a belépő

A beléptetőrendszer idén is a tavalyihoz hasonlóan fog működni: a résztvevők minden nap más színű karszalagokat kapnak, ehhez belépéskor mindenkinek igazolnia kell magát személyazonossági igazolvánnyal, útlevéllel vagy gépjárművezetői engedéllyel. A belépés délután négy óráig most is ingyenes, ez után már napijegyet kell váltani. Utóbbi eddig 10 lejbe került mindenkinek, mostantól azonban ez már kedvezményes árnak számít, és csupán a diákok, egyetemisták és a 65 év felettiek kérhetik, másnak 20 lejbe kerül a napijegy. Heti karszalagot is lehet váltani, ez a korábbi negyven helyett hatvan lejbe kerül, illetve szintén ennyire emelkedett a sátortáborban is a heti bérlet ára. A sátorhelyek ára egy napra 15 lej fejenként, a táborban sátorozóknak pedig nem kell külön napijegyet is vásárolniuk, ha 16 óra előtt megérkeznek. A kiskorúak megkülönböztető színű karszalagot kapnak, és nem szolgálhatják ki őket alkoholos itallal vagy dohányáruval a tábor területén.

Fotó: Székelyhon.ro, Gábos Albin

Óvintézkedések medveügyben

A szórakoztatás mellett a résztvevők biztonságát is szem előtt tartották a szervezők, ezért több óvintézkedést is foganatosítottak. Az Olt-folyót megközelíteni ezúttal is szigorúan tilos, a tábor teljes hosszában kerítést helyeztek ki, illetve a vasúti síneken sem lehet átjárni. Emellett a közvilágítást is korszerűsítették, a rendezvény helyszínére vezető hídon például világítótesteket helyeztek ki a biztonságosabb átkelés érdekében. A Tusnádfürdőre kiemelten jellemző medveproblémáról elmondható, hogy jelenleg egy hárombocsos és egy kétbocsos anyamedve, illetve három másik felnőtt példány jár be rendszeresen a településre, a környéken egyébként összesen közel 30 medve él.

Fotó: Székelyhon.ro, Gábos Albin

A tusnádfürdőiek úgy nőnek fel, hogy az életük részét képezik a medvék. Ezért  nem ajánlják, hogy éjszakánként  egyedül járjanak, vagy az erdős területekre bemerészkedjenek. Ezek a medvék a zajtól sem ijednek meg. A résztvevők biztonságáért három, medveriasztó spray-jel felszerelt vadőr felel, akik az erdő mellett, illetve az Olt-partján lesznek elérhetők. Ha bárki medvét lát, nekik kell jelezze.

Fotó: Székelyhon.ro, Gábos Albin

A Szenvedélyünk Tusványos mottóval startoló rendezvény legnagyobb „ellensége” azonban idén az eső lehet, ezért a szervezők szerint a helyi boltok feltöltötték a gumicsizma-készletüket. Ha nagyobb viharra kerül sor, a sportcsarnokban tarthatnak meg bizonyos programokat, illetve oda lehet menekülni is nagyobb baj esetén. A futballpályán esetlegesen kialakuló „sártenger” ellen azonban nem fognak többé fűrészporral védekezni, inkább raklapokat helyeznek ki.

Fotó: Székelyhon.ro, Gábos Albin

 

Több sátor, egyedi programok

Az újdonságokkal kapcsolatosan Kristály Lehel elmondta, a rendezvénysátrak száma 28-ról 30-ra növekedik, először jelenik meg ugyanis a Mátyás udvar és a Vallásszabadság sátor. Utóbbi, ahogy a neve is mutatja, főként vallási, hitéleti témákat dolgoz fel, előbbi pedig Mátyás király életét és munkásságát mutatja be, illetve ott kap helyet a megújult Székelyhon lapcsalád sátra is. A rendezvény ideje alatt mintegy 300 politikai, közéleti, kulturális, hitéleti előadás és több neves előadó koncertje lesz hallható, illetve egyéb érdekességekkel is várják az érdeklődőket.

Fotó: Székelyhon.ro, Gábos Albin

A helyi polgármesteri hivatal házasságkötő termében például egyedi kiállítást nyitnak az Aranycsapat (minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottja) eredeti sportfelszereléseiből. Emellett a tábor ideje alatt az ország első óvodásoknak szánt sportpályáját is felavatják. A hiánypótló létesítmény ötletgazdája Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás tizenegyének utolsóként elhunyt tagja. Kristály Lehel zárásként kitért arra is: autómentes Tusványost terveznek, ezért a szervezők is kevesebbszer, csak a nagyon indokolt esetekben veszik igénybe a járműveket, és ugyanerre kérik a rendezvényre kilátogatókat is.

Tusványos kedden délután kiállításmegnyitóval, stand up comedy-vel és közönségtalálkozókkal, illetve este 20 órától a Maszkura és a Tücsökraj, 22 órától pedig Rúzsa Magdi koncertjével kezdődik.

Kövesse facebook oldalunkat is!