2019. május 22., 15:10

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármestert

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Horváth Annát a román legfelsőbb bíróság befolyással való üzérkedésért. Kolozsvár volt alpolgármesterét a pénzmosás vádja alól viszont felmentették - írja a Maszol a bíróság sajtóirodájára hivatkozva. Horváth Anna a közösségi oldalán ezt követően közölte, hogy az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul az igazáért.

horvath-andrea-kolozsvar.jpg
Fotó: MTI

A jogerős ítélet helyben hagyta a befolyással való üzérkedésért alapfokon kiszabott két év börtönbüntetést, ám ennek végrehajtását négy évre felfüggesztette.

Ez idő alatt Horváth Annának rendszeresen jelentkeznie kell a kijelölt hatóságnál,fogadnia kell a felügyeletet ellátó hatóság látogatásait, előzetesen be kell jelentenie lakcíme, munkahelye esetleges megváltoztatását, tájékoztatnia kell a hatóságokat a megélhetési forrásairól, és be kell jelentenie minden öt napnál hosszabb eltávozást lakóhelyéről.

A politikus két évig nem tölthet be választott vagy kinevezett köztisztséget, és száz nap közmunkát kell végeznie.

Kolozsvár volt alpolgármesterét ugyanakkor felmentették az adócsalás vádja alól.

Ettől a pillanattól kezdve nem az én tisztem lesz értelmezni, értékelni a velem történteket. Mert jogászként azt tanultam, hogy végleges bírósági ítéletet, érintettként, csak tudomásul vehetünk, végre kell hajtanunk– írta Facebook-oldalára Horváth Anna röviddel azután, hogy tudomást szerzett az ítéletről.

Kolozsvár volt alpolgármestere közölte: az elmúlt 954 napban minden létező törvényes eszközzel megpróbálta bebizonyítani az ártatlanságát.

Következő lépésként az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. Bejelentette azt is, hogy csütörtöktől Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárban a teljes peranyaga elérhető lesz. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.