Folytatódik a határtalan magyar nemzetpolitika: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve

Száraz Dénes 2019. február 12., 15:08

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 2019 nem csak az anyaországi, hanem a külhoni magyar gyerekek éve is lesz, mivel a magyar kormány számára elsődleges cél, hogy több gyermek szülessen az anyaországon kívüli magyar területeken is. Szilárd meggyőződésük, hogy a demográfiai problémákat sehol sem a migránsok betelepítésével kell megoldani, hanem azzal, hogy a magyar családokat segítsék, a fiatalokat pedig arra ösztönözzék, hogy merjenek gyereket vállalni, és ehhez minden támogatást meg kívánnak adni.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Fontos cél tehát Potápi szerint, hogy Magyarország határain kívül is minél több magyar gyermek szülessen, akik aztán magyar óvodába, magyar iskolába járjanak, ápolják magyar identitásukat, és felnőve szülőföldjükön maradva váljanak a magyar nemzet sikeres tagjává. Ezért 2015-től a nemzetpolitikában is fókuszba került a szülőföldön maradás és boldogulás segítése.

Az elmúlt év – összhangban a 2018–2022 közötti időszakra megfogalmazott kormányzati célkitűzésekkel és a magyarországi családok évével – a külhoni magyar családok éve volt. A Magyar Állandó Értekezlet 2018 novemberében pedig úgy döntött, hogy 2019 a külhoni magyar gyerekek éve legyen. 

A külhoni gyerekek évét komplex programként kezeli a magyar kormány. Az idei évben a nemzetpolitikai államtitkárság az összes többi programját – II. Rákóczi Ferenc-emlékév, Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, Kőrösi és Petőfi Program és mások – is ennek jegyében valósítja meg, mindegyikben kiemelt figyelmet kapnak a határon túli magyar gyerekek. 

Az idei év programjaira – a tavalyi évhez hasonlóan - 1 milliárd forint áll az államtitkárság rendelkezésére, de más programokkal is kapcsolódnak a tematikus évhez, így ezáltal megsokszorozódik az az összeg, amelyet az idei évben a külhoni magyar gyerekekre fordíthatnak. A rendelkezésre álló összeg mintegy 80%-át pályázatok keretében osztják szét.

A tavalyi évhez hasonlóan. márciusban pályázatot hirdetnek meg 600 millió forint értékű keretösszeggel, melyben támogatást nyújtanak külhoni magyar vállalkozóknak, egyházi és civil szervezeteknek olyan tevékenység megvalósításához, mellyel a gyerekeket, családokat segítik. 

A fennmaradó összegből különböző programokat valósítanak meg:

A legelső programok egyikére már február 16-án sor kerül: Kárpát-medencei Családi Nap lesz az Országházban, melyre 650 főt várnak, köztük 300 külhoni magyar gyereket. A Nemzetpolitikai Államtitkárság márciusban és áprilisban a külképviseletek segítségével babacsomaggal ajándékozza meg azokat a külhoni magyar családokat, amelyek 2018-ban a Köldökzsinór Program keretében igényelték az anyasági támogatást. Erre a célra 120 millió forint áll a rendelkezésre, melyből 6600 babacsomagot tudnak szétosztani. 

A Magyar Gyermekorvosok Társaságával és a Magyar Védőnők Egyesületével magyarországi továbbképzést szerveznek Kárpát-medencei magyar egészségügyi prevenciós szakembereknek. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a Magyar Védőnők Egyesületével Kárpát-medencei körúton mutatják be, hogy Magyarországon a védőnők hogyan tudják segíteni és megkönnyíteni a családok mindennapjait. A cél egy Kárpát-medencei védőnői hálózat valamint egy gyermekgyógyászati hálózat kialakítása és megerősítése. 

Az elmúlt években külhoni magyar óvodapedagógusok Magyarországon régió-specifikus képzéseinken vehettek részt. Idén is folytatódnak a szakmai képzések, ezzel is segítve a megújult óvodákban nevelő pedagógusok versenyképes tudáshoz való hozzáférését. További fontos cél az óvodákban a Ringató Program hálózatának további erősítése. Idén terveik szerint tovább bővítik ezt a hálózatot azzal a céllal, hogy már intézményválasztás előtt megerősödjenek a külhoni magyar szülői közösségek.

A tavalyi évben 50 külhoni magyar nagycsalád számára szerveztek Kárpát-medencei Kolompos-tábort, ahol egy hétig nyaralhattak a családok Magyarországon. Idén nyáron immár hagyományt teremtve, ismét biztosítják ennek lehetőségét. 

Potápi Árpád János államtitkár a sajtótájékoztatón továbbá elmondta, hogy az idei évben az óvodától egészen a középiskoláig szeretnének minél több és újszerű oktatási segédanyagot eljuttatni a külhoni magyar pedagógusokhoz, gyerekekhez és fiatalokhoz, valamint megújul a Határtalan program is, amely a nagyobb, iskoláskorú gyerekeket érinti. A program célja továbbra is az, hogy az anyaországi tanulók eljussanak a külhoni magyar területekre, a külhoni magyar diákok pedig Magyarországra. A pályázatok meghirdetése és a programmal kapcsolatos egyéb újdonságok bejelentése február végén várható! Az idei évben is megszervezik a külhoni egyetemistáknak szóló szakmai hétvégét, ahol szintén központi téma lesz a családalapítás, gyermekvállalás. 

Az idei évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévének nyilvánították. Ennek keretében is sok, kifejezetten gyerekeknek szóló programot kíván szervezni az államtitkárság közösen a Magyarság Házával. Ezek egyike a Bátrak Ligája – Rákóczi kupa iskolai vetélkedősorozat lesz, amelyen külhoni magyar diákcsapatok is megmérethetik magukat. 

Ízelítőként betekintve a Nemzetpolitikai Államtitkárság Külhoni Magyar Gyerekek tematikus évének programjaiba elmondhatjuk, hogy hasonlóan az előző évekhez, tevékenységünk középpontjában továbbra is a külhoni magyar családok és gyerekek állnak tudatosítva azt, hogy jövőnk zálogát képezi a fiatal nemzedék magyarságtudatának erősítése.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS