2019. november 8., 10:05

Az ukrán állam ellehetetleníti a kárpátaljai Petőfi-ösztöndíjasok munkáját?

Dupka György, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója közösségi oldalán arról számolt be, hogy nemrégiben nyolc, Kárpátalján tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas munkáját függesztették fel, adminisztrációs okokra hivatkozva.

Kárpátalja - Nő a magyar iskolások száma
Fotó: Rákócszi Szövetség

Mint írja, a hatóságok, illetve az illetékes bevándorlási hivatal vízumkérelmek elutasításával, valamint a tartózkodási engedélyek visszavonásával elérték, hogy az igen fontos, gyakorlatilag missziós szolgálatot teljesítő ösztöndíjasoknak haza kelljen térniük.

Dupka felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban már vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, így azok most jobbnak látták, ha november 7-ig mindnyájan hazatérnek. Ebben a nemzetpolitikai államtitkárság  volt segítségükre.

A Müvelődési Intézet vezetőjén álláspontja szerint a kialakult szituáció:

(...) mérhetetlenül méltatlan a Petőfi Sándor Program, az ösztöndíjasok munkája szempontjából, valamint a szórvány magyar közösségek szempontjából, akiknek reményt és hitet szerettek volna adni a szórvány létben is. Magyarán szólva, nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilvánították őket, akik eddig eredményes nevelő és kultúra-szervező tevékenységet fejtettek ki a magyarság körében megjelölt állomáshelyükön, akik népzenére, néptáncra, hagyományőrzésre, nyelvtanulásra oktatták a fiataljainkat, az iskolás korú tanulókat.

Azzal, hogy a helyi magyarság életébe már szervesen bekapcsolódó ösztöndíjasok munkája ilyen hirtelen szakadt félbe, számos, igen fontos rendezvény, kezdeményezés, illetve projekt megvalósítása került veszélybe.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.