Az ukrán állam ellehetetleníti a kárpátaljai Petőfi-ösztöndíjasok munkáját?

ma7 2019. november 08., 10:05

Dupka György, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója közösségi oldalán arról számolt be, hogy nemrégiben nyolc, Kárpátalján tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas munkáját függesztették fel, adminisztrációs okokra hivatkozva.

Magyar kisiskolások Kárpátalján. Képünk illusztráció. Fotó: Rákócszi Szövetség

Mint írja, a hatóságok, illetve az illetékes bevándorlási hivatal vízumkérelmek elutasításával, valamint a tartózkodási engedélyek visszavonásával elérték, hogy az igen fontos, gyakorlatilag missziós szolgálatot teljesítő ösztöndíjasoknak haza kelljen térniük.

Dupka felhívja a figyelmet arra a tényre is, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) korábban már vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, így azok most jobbnak látták, ha november 7-ig mindnyájan hazatérnek. Ebben a nemzetpolitikai államtitkárság  volt segítségükre.

A Müvelődési Intézet vezetőjén álláspontja szerint a kialakult szituáció:

(...) mérhetetlenül méltatlan a Petőfi Sándor Program, az ösztöndíjasok munkája szempontjából, valamint a szórvány magyar közösségek szempontjából, akiknek reményt és hitet szerettek volna adni a szórvány létben is. Magyarán szólva, nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilvánították őket, akik eddig eredményes nevelő és kultúra-szervező tevékenységet fejtettek ki a magyarság körében megjelölt állomáshelyükön, akik népzenére, néptáncra, hagyományőrzésre, nyelvtanulásra oktatták a fiataljainkat, az iskolás korú tanulókat.

Azzal, hogy a helyi magyarság életébe már szervesen bekapcsolódó ösztöndíjasok munkája ilyen hirtelen szakadt félbe, számos, igen fontos rendezvény, kezdeményezés, illetve projekt megvalósítása került veszélybe.

0 HOZZÁSZÓLÁS