Általában öt-hét ajánlás kell a nemzetiségi választáson induló jelölteknek

ma7 | MTI 2019. szeptember 07., 11:41

Az október 13-ai nemzetiségi választáson induló jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Három nappal a jelöltbejelentés vége előtt már több mint 8400 nemzetiségi jelöltet jelentettek be a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint. Öt évvel ezelőtt 12 ezer nemzetiségi jelölt indult a választáson.

A magyarorszűgi nemzetiségek külön is választhatnak október 13-án Fotó: ma7

A nemzetiségi képviselők választásán - hasonlóan a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásához - a jelölteknek ajánlásokat kell gyűjteniük az induláshoz. A települési nemzetiségi önkormányzati választáson azonban független jelöltek nem indulhatnak, jelölteket kizárólag a jelölőszervezetként nyilvántartásba vett nemzetiségi szervezetek állíthatnak.

Azt, hogy a települési jelölt állításához hány érvényes ajánlásra van szükség, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a választást kitűző határozatának mellékletében állapította meg. A települési önkormányzati képviselőjelöltséghez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kiírásakor (július 30-án) szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.

Ez azt jelenti, hogy az összegyűjtendő ajánlások száma a települések túlnyomó többségében öt, de például Pilisvörösváron a német nemzetiség képviselőinek választásán a jelölteknek 58 ajánlást kell összegyűjteniük (2014-ben még 33 ajánlás elég volt a jelöltséghez a Pest megyei településen).

A jelöltség feltétele továbbá, hogy a jelölt szerepeljen nemzetiségének névjegyzékében. A névjegyzékbe vételre ugyan szeptember 27-ig van lehetőség, de mivel a jelöltállítás határideje szeptember 9-én 16 óra, akit ezt követően vesznek fel a névjegyzékbe, nem lehet jelölt.

Fontos, hogy egy adott nemzetiség jelöltje nem lehetett más nemzetiség jelöltje 2014-ben, illetve az azóta kitűzött időközi nemzetiségi önkormányzati választásokon. Nyilatkoznia kell továbbá, hogy a nemzetiség képviseletét vállalja, a nemzetiségi közösség nyelvét beszéli, kultúráját és hagyományait ismeri.

A jelöltség feltétele az is, hogy a jelöltnek legyen választójoga, azaz ne legyen eltiltva a közügyek gyakorlásától, ne töltse börtönbüntetését vagy intézeti kényszergyógykezelését. A választópolgár nemcsak a saját lakóhelyén, hanem bármely településen indulhat jelöltként, de egy személy egyszerre csak egy települési, egy területi és egy országos önkormányzati jelöltséget fogadhat el.

Jelölőszervezetnek olyan bejegyzett társadalmi szervezet tekinthető - kivéve a pártokat - amelynek alapszabályban rögzített célja az adott nemzeti vagy etnikai kisebbség képviselete, illetve legalább három éve működnie kell. A nemzetiségi választáson indulni kívánó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kellett vetetniük magukat valamely területi választási bizottságnál vagy az NVB-nél. A jelöltbejelentésre nyitva álló határidő előtt három nappal valamivel több mint száz a bizottságok által nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma.

A nemzetiségi választáson az szavazhat, aki a kinyomtatott nemzetiségi névjegyzéken szerepel, vagyis felvetette magát a névjegyzékbe szeptember 27-éig, és a szavazólapok átvételekor azt alá is írja. A nemzetiségi választás szavazólapjai zöld színűek lesznek. A szavazáskor a választópolgárnak a nemzetiségi, zöld színű szavazólapokat a zöld színű borítékba kell helyeznie, amelyen fel van tüntetve a nemzetiség megjelölése. A zöld borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.

A nemzetiségi választáson a választás megtartásának feltétele, hogy településenként és nemzetiségenként legalább annyi jelölt (három vagy öt) induljon, ahány tagú a települési nemzetiségi önkormányzat. Ha azonban nincs elegendő jelölt, a választás elmarad, és már csak a következő, öt év múlva esedékes általános választáskor van mód települési nemzetiségi önkormányzati választás megtartására.

0 HOZZÁSZÓLÁS