2018. augusztus 14., 12:41

Aláírásgyűjtés a meghurcolt székelyekért

Egy aláírás erejéig felvidékiként is kiállhatunk az erdélyi politikai foglyok mellett.

Aláírásgyűjtés a meghurcolt székelyekért

Portálunk többször is beszámolt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két, a román hatalom által meghurcolt, székelyföldi tagjának sorsáról. Történetük még 2015-ben kezdődött, amikor terrorizmus vádjával őrizetbe vették és Bukarestbe hurcolták őket. Bizonyítékként akkor a rendőrség petárdákat, tűzijátékokat és Wass Albert könyveket foglalt le. Az ügy mögött feltételezhetően az állt, hogy Romániában gátat akartak szabni az egyre erősödő székelyföldi autonómia-törekvéseknek. 

Akkor több hónapig kellett családjuktól távol, előzetesben sínylődniük, ezután házi őrizet várt rájuk. Hiába nem volt érdemi bizonyíték, nem mentették fel őket első fokon, de egyfajta salamoni döntéssel annyi hónap börtönbüntetést róttak ki rájuk, amennyit már előzetesben letöltöttek. Másodfokon azonban ezt az ítéletet súlyosbították 5 év letöltendő börtönre, amit azonnal meg is kellett kezdeniük. 

Sem a két székely, sem a családjuk nem adta fel azonban a harcot. Most aláírásgyűjtésbe kezdtek, ami által a lehető legtöbb embert szeretnék megmozgatni. Fontos, hogy nem egy súlytalan kezdeményezésről van szó, hisz az aláírt íveket átadják majd a fellebbezés során a bíróságon. 

Az íveket innen lehet letölteni, bátran kitölthetik felvidékiek és magyarországiak is. Egy kis segítség a román szavakhoz: nume - családnév, prenume - keresztnév, Adresă - lakcím, BI/CI Seria și număr - személyi igazolvány száma. Az utolsó rubrikába kerül az aláírásunk. 

Online nem lehet aláírni, ki kell nyomtatni és el kell küldeni a következő címre még augusztus folyamán: HVIM, Trnávka 79, 93032 Trnávka - Csallóköztárnok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.