magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. február 23., 10:19

A párt jövőjéről dönt a Jobbik

Szombat délelőtt tartja rendkívüli kongresszusát a Jobbik, amelyet azért hívott össze Sneider Tamás pártelnök, hogy megvitassák a párt jövőbeni esélyeit a megmaradásra.

jobbik-sneider.jpg
Fotó: Jobbik.hu
Sneider azután jelentette be a rendkívüli találkozót, hogy január végén kiderült, a párt ismét tiltott támogatást fogadott el, ezúttal 136 millió forintot.

Minderre az Állami Számvevőszék ellenőrzése derített fényt, amikor a Jobbik tavalyi választási kampányban elköltött csaknem egymilliárd forintját vizsgálták. Ebből kiderült, a párt az állami támogatást igazoltan használta fel, saját forrásairól azonban nem tudott megfelelően beszámolni.

Sneider Tamás akkor azt mondta, azért hívja össze a kongresszust, hogy döntsenek a párt megszüntetésének lehetőségéről, ami – miként fogalmazott – a frakció végét is jelentené. A másik verzió, amiről döntés születhet, az úgynevezett nemzeti ellenállás folytatása lesz.

A Jobbik berkein belül azóta már többen többféleképpen magyarázták a mai kongresszus fő pontjait. Volt, aki azt mondta, semmiféleképpen nem szűnik meg a párt, mások hosszú végjátékról beszéltek, de volt olyan is, aki egy új párt alapítását is kilátásba helyezte.

Annyi bizonyos, hogy a megszüntetés jogilag akár több évig is eltarthat, ám addig a pártnak törlesztenie kell az összesen 270 millió forintos büntetést a még meglévő 330 millió forint visszafizetése mellett.

Utóbbi összeget a Jobbik 2017-ben kapta tiltott támogatásként Simicska Lajos volt médiavállalkozó cégeitől, amelyektől jócskán piaci ár alatt jutottak plakáthelyekhez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.