2019. május 23., 10:31

A csehszlovák politika képe a kisebbségekről

Budapesten, a Magyarság Házában került bemutatásra május 22-én a Pro Minority Alapítvány szervezésében Tóth Endre, Lukáš Novotný és Michal Stehlík szerzőhármas Nemzeti kisebbségek Csehszlovákiában 1918-1938 című könyvének magyar nyelvű fordítása.

csehszlovak-politika2.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Dunajszky Éva

A könyvbemutatón, a kötet egyik szerzője, Tóth Endre docens, a felvidéki magyar, de a magyarországi könyvpiacon is hézagpótló kötet szerkesztője, Csáky Pál író, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Gál Kinga EP-képviselő a kötet megszületésének előzményeit és jelentőségét boncolgatták.

Tóth Endre történész szerint

a kötet igyekszik válaszokat találni a kisebbségek helyzetével kapcsolatos kérdésekre a két háború közötti Csehszlovákiában,

illetve a csehszlovák kormányok kisebbségekkel szembeni politikájával is foglalkozik az 1918-1938-as években.

A könyvbemutató során Csáky elmondta,

száz évvel ezelőtt szakították le a felvidéki magyarságot az egységes magyar nemzettestről, és ebbe az emlékezőhullámba szervesen illeszkedik ez a kötet,

amelyet a prágai Károly Egyetem tanárai írtak olyan dokumentumok alapján, amelyek eddig nem voltak hozzáférhetőek. Én cseh eredetiben olvastam először ezt a könyvet 2012-ben. Két dolog nagyon megfogott benne, az egyik, hogy olyan dokumentumokból közöl adatokat, amelyek eddig nem voltak publikusak, tekintettel arra, hogy a szerzőket beengedték Edvard Beneš volt köztársasági elnök irattárába és vélhetőleg a titkosrendőrség irattárába is, és kutathatták azt, hogy milyen kép alakult ki a csehszlovák politikában a kisebbségekről – fogalmazott Csáky, aki szerint a másik dolog, ami hatással volt rá, hogy a kötet hűen tükrözi a cseh politikai gondolkodás kétszínűségét a magyarok és Magyarország irányába és az itteni, volt csehszlovákiai magyar kisebbség irányában is.

A kötetet bemutattuk már Pozsonyban is, és örülök annak, hogy nagy visszhangra talált Budapesten is, én minden érdeklődőnek ajánlom, a szlovákiai magyar történészek szövetségének tagjai tiszteletpéldányokat kaptak belőle – fűzte hozzá Csáky.

Tóth Endre a kötet szerzői csapatának vezetője a budapesti könyvbemutatón elmondta, számára ennek a kutatómunkának a meghatározó eleme volt az Esterházy-kép plasztikusabbá tétele a cseh történelemírásban, tekintettel arra, hogy Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter kérte fel a Károly Egyetem tanárait arra, hogy ezt a kutatást elvégezzék, és a cseh eredeti könyv kiadását is a külügyminisztérium finanszírozta.

Ennek köszönhetően vált lehetővé az, hogy megtalálták Esterházy János urnáját a prágai motoli temetőben,

és ennek köszönhetően lehetett hazahozni a hanvait is. Illetőleg ennek a könyvnek a tartalma győzte meg Schwarzenberg volt cseh külügyminisztert arról, hogy nyilvánosan is elmondja a híres mondatát Edvard Benešről, amelynek értelmében Benešt a mai jogfelfogás szerint a hágai nemzetközi bíróság elé kellene állítani azért, ahogyan a volt Csehszlovákia német és magyar anyanyelvű polgáraival szemben viselkedett a híres-hírhedt Beneš-dekrétumok kapcsán.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint

a kötettel nagyon ritka csemegével lepték meg a könyv összeállítói a külhoni magyarság iránt elkötelezett magyar közvéleményt.

Biztos vagyok abban, hogy amilyen hatása van a cseh tudományosságban ennek a kötetnek, lehet ilyen hatása a magyar tudományosságon belül is az eljövendő időszakban – fűzte hozzá a bizottsági elnök, aki szerint a történelmi megbékélés elindítása szempontjából szlovák viszonylatban is elkerülhetetlen a tudományos szembesítés, és ez a kötet ebben a tekintetben is nagyon jelentős.

Az mindenképpen kiviláglik a kötetből, fogalmazott Németh Zsolt, és ez a mai térségpolitikára és nemzetpolitikára is rávilágít, hogy

nagyon fontos egy trialógus kialakítása az anyaország, az állampolgárság szerint ország és az adott közösség között.

A külügyi bizottság elnöke kiemelte, ezzel kapcsolatban születnek különböző dokumentumok, amiből Csáky Pál is kivette a részét az európai parlamenti munkája során.

Gál Kinga EP-képviselő a kötet európai dimenziójára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, az ilyen munkák jelentős háttéranyagként szolgálnak a kisebbségi Intergroup munkájához is az Európai Parlamentben, amelyben a kötetet összeállító Csáky is jelentős szerepet vállalt az elmúlt öt év során.

Csáky a könyvbemutató során kiemelte, örül, hogy a kötet nagy visszhangra talált a budapesti történésztársadalomban, egyben abbéli reményének is hangot adott, hogy a közeljövőben remélhetőleg újabb recenziók is megjelennek majd magyar nyelven is Budapesten.

csehszlovak-politika2.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.