cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. november 27., 09:36

Hazaszállították a halálkamionban talált halottak egy részét

Több mint egy hónap várakozást követően hazaszállították Vietnamba az első földi maradványokat a délkelet-angliai konténerterminál halálkamionjában október 23-án felfedezett holttestek közül - tudatta helyi idő szerint szerdán a hanoi külügyminisztérium.

bolgár kamion, vietnami halottak szállítása
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: TASR/AP

Szerda hajnalban 16 koporsó érkezett Vietnamba. A tárca tájékoztatása szerint a többi áldozat holttestét is hamarosan hazaszállítják, de ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Fotó:  TASR/AP

Az egyik áldozat hozzátartozója a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy csütörtökön meg is tartják a temetést. Kitért arra is, hogy

a helyi hatóságok nem tették lehetővé, hogy a gyászoló családok a repülőtéren várják a koporsókat.

Talán attól tartanak, hogy a zokogásunk akadályozza a munkájukat

- fogalmazott Pham Thi Tra My, aki a lányát veszítette el. Az ő lányának sms-e alapján derült fény arra, hogy az addig kínainak vélt, azonosítatlan áldozatok valójában vietnamiak lehetnek. „Sajnálom, anya. Meghalunk. Nem kapunk levegőt” - írta szívszorító üzenetében édesanyjának a lány.

A 39 áldozat holttestét egy essexi kamionterminál parkolójában találták meg egy hűtőkamionban október 23-án. Több embert, köztük a kamion északír sofőrjét őrizetbe vették. Őt embercsempészettel és gyilkossággal vádolták meg. Előbbit be is ismerte.

A hosszú várakozás mellett az áldozatok családjainak fájdalmát az is súlyosbítja, hogy

a vietnami állam közölte, hogy a maradványok hazaszállítását maguknak kell kifizetniük, az állam mindössze 30 napra kamatmentes kölcsönt biztosít ehhez.

Választhattak, hogy 1800 dollárért hamvasztás után, urnában szállítják haza elveszített szeretteiket, vagy 2800 dollárért koporsóban. Az egyik internetes adománygyűjtő oldalon 27 ezer dollár gyűlt össze a gyászolók megsegítésére, míg a Vingroup nevű vietnami vállalat bejelentette, hogy 800 dollárral támogat minden családot Nghe An és Ha Tinh tartományban, ahonnan a többségük származik.

Fotó:  TASR/AP

bolgár kamion, vietnami halottak szállítása
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.