2018. május 4., 10:16

Háromszor több az elsős a Feketenyéki Alapiskolában

Egy kisiskola, amely falujának a szíve, melyben kitűnő pedagógiai munka folyik és amelyben hirtelen megháromszorozódik a beíratott diákok száma méltán vonja magára a környék figyelmét. A Feketenyéki Alapiskolába 11 gyermeket írattak be áprilisban, de reményeik szerint érkezik még egy tizenkettedik kisdiák is. Jelenleg 21 gyermek tanul a kisiskolában. A tanév végén 4 ballagó távozik majd, akik helyét háromszor annyian foglalják majd el a padokban.

201611031828400.elsos01.jpg

Az iskoláról, a beiratkozásról és további tervekről Feketenyék polgármester asszonyával, Csady Zsuzsával beszélgettünk.

A polgármester bemutatta, milyen felújításokat végeztek az iskola és óvoda épületein az elmúlt időben. Az iskola régi épület, a teljes felújítást tavaly fejezték be. Megvalósult a teljes tetőcsere, a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés. A térben vidám színek uralkodnak, vonzóvá téve az épületet.

„Az udvaron műfüves pálya van, kevés falu dicsekedhet ezzel. Ezt délután a falu gyerekei is látogatják, napi szinten rengeteg gyerek játszik ott. Szemben van a játszótér. A tornaterem belső felújítására idén került sor, a külső felújítást a nyári szünetre terveztük. A Szülői Tanács a szülői bál bevételéből új tornafelszereléseket vásárolt. Tavaly új szekrényeket vettek az iskolába” – számolt be a ma7.sk-nak Csady Zsuzsa. Hozzátette, idén sor került a helyi óvoda külső és belső felújítására is.

A polgármester asszony elmondta, a négy osztályos iskola négy tanítónénivel működik. „Wittenberger Ilona a megbízott igazgatónő családias, baráti hangulatot teremt a tanári karban. A napközis tanítónéni, Molnár Boriska, aki már túl van a nyugdíjkoron, mindig elmondja, úgy érzi, mintha egy családhoz menne haza az iskolába. Ez egy fantasztikus csapat, bármikor számíthatok rájuk, összetartanak, szó nélkül végzik a dolgukat, talpraesettek” – jellemzi a feketenyéki iskola tanári gárdáját a polgármester.

A iskolában sikeresen működik a Napsugár program, amelynek keretében az elsős gyerekek a tanulás befejezése után pedagógus felügyelete alatt elkészítik a házi feladatokat. A polgármester asszony elmondta, az ő unokája is első osztályos, otthon legfeljebb fél órát vesz igénybe az ismétlés.  A lecke már le van írva, a gyerekkel már csak ismételni kell, illetve kikérdezni. 

„Idén 11 beíratott van, a tavalyi négyhez képest. Egyébként 18 iskolaköteles gyermek van, hárman Galántára mennek magyar iskolába, hárman halasztanak. Nem tudom megérteni azokat a szülőket, akik a városi iskolának adnak előnyt a falusi, családias hangulatú kisiskolával szemben. Ők nem értékelik azt, hogy ez egy családias kisiskola? Itt, ha az anyuka hív, hogy ötig munkában kell maradnia, akkor a napközis tanítónéni marad és megoldja a gyermek felügyeletét. A falusi gyerekek fél órás otthoni tanulás után már kint játszanak. A városból hazainduló gyereknek még buszoznia kell, ezután leülni tanulni, ettől ideges és fáradt" - sorolja Csady Zsuzsa, aki szerint azok a gyerekek, akik a városi iskolát választják, nemcsak a baráti közösségből, hanem a falu kulturális életéből, vérkeringéséből is kimaradnak. 

„Jövőre 10-11 beíratott gyermeknek kellene lennie, de azzal számolunk, hogy ezt követően számuk akár már elérheti a húszat. A faluban is egyre több gyerek van, történt egy demográfiai robbanás. Épülnek a bérlakások, azokba is sok gyerekes család költözik. Idén ősszel szeretnénk átadni a második bérlakást főleg fiataloknak - ővék a jövő. Büszke vagyok rá, hogy itt vagyok polgármester” – mondja Csady Zsuzsa.

Hasonlóan biztató a helyzet a település óvodájában is, ahol szintén létszámnövekedésre lehet számítani. Jelenleg 44 gyermek jár oviba, lassan meghaladják az óvoda befogadó kapacitását. Ha ez megtörténne, készek egy előkészítő osztály megnyitására az iskolában. Ott ugyanis lenne hely erre a célra, így egyetlen gyereket sem kell visszautasítani helyhiány miatt.

A polgármester elmondta azt is, önkormányzati, illetve támogatói hozzájárulásokból finanszírozzák a természetiskolákat, a kirándulásokhoz az autóbuszokat és az elsősök kezdő iskolacsomagjait. A szülőknek a nyári táborokhoz is csak napi szimbolikus egy eurót kell hozzáfizetni.

„A nyári tábor tavaly indult, a gyerekek kapnak tízórait, ebédet és uzsonnát. Tavaly három hétig működött a tábor. Nem a gyermekmegőrzés a célunk, hanem az, hogy a leendő kiselsősök jobban megismerjék az iskola légkörét, a tanítónéniket. Szlovák gyerekek is járhattak a táborba, hiszen nem tehetnek arról, hogy szlovák iskola nincs Nyéken. Idén nyárra hat hétre tervezzük a tábort” – nyilatkozta a ma7.sk-nak Csady Zsuzsa.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.