Három szoknya az élet - Egy igaz történet könyvbe foglalva

hirek.sk 2017. január 11., 20:14
Sohasem szabad feledni. A második világháborút követően a kollektív bűnösség elve alapján a Szovjetunióba kényszermunkára, vagyis a malenkij robotra hurcoltak történetét az utókornak meg kell ismernie, főleg a fiatalok számára fontos, hogy tisztában legyenek ezzel.

Annak ellenére, hogy már hat évtized eltelt a borzalom óta, még mindig nem ismertek a pontos számok, hogy mennyi ember veszett oda, ugyanis az orosz levéltárak továbbra sem nyíltak még meg teljesen.

Ugyanakkor az elhurcoltak is féltek, hogy meséljenek arról, amit átéltek. Persze akadnak kivételek is, így egy Geresdlakon élő idős asszony, aki már a szocializmus idején – akkoriban ehhez nagy bátorságra volt szükség – leírta egy füzetbe a vele történteket és azt titokban terjesztették. A falu önkormányzata most egy kötetbe foglalta és megjelentette mindezt, Három szoknya az élet címmel.

A kis embereket, az egyszerű paraszt embereket vitték el jóvátételre és szétszórták őket különböző helyekre, bányákban és vasöntödékben. Az elhurcolt emberek 70 százaléka jött csak haza, a többiek meghaltak – ezt mondta Habjánecz Tibor, Geresdlak polgármestere.

Sokáig ezekről az évekről és ezekről a megpróbáltatásokról a félelem miatt hallgattak az emberek. De egy idős asszony már évtizedekkel ezelőtt leírta, hogy mit élt át. Az asszonyt 1944. december 26-án vitték el, 2,5 éves gyermeke mellől és 1947 közepén tudott csak hazajönni. Az asszony mesél mindenről a könyvben: az embertelen körülményekről, a durva bánásmódról, arról is, hogy eladta a szoknyáit, hogy élelmiszerhez jusson, mesél arról, hogy sokat imádkozott a jóistenhez, hogy segítse meg, hazatérését Püspöklakra.

0 HOZZÁSZÓLÁS