cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. október 1., 13:58

Harabin visszatér: Haza néven új pártot alapít a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke

Vladimír Mečiar volt igazságügyi minisztere, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke, Štefan Harabin bejelentette, Haza elnevezéssel saját párttal indul a 2020-as parlamenti választásokon.

Harabin nyilatkozik - választások éjszakája
Fotó: TASR

"Haza párt, rend, törvény, jog és igazságosság mindenki számára" - Harabin ezzel a mottóval tért vissza a politikába.

Visszatérésére nem kellett sokat várni, az idén márciusban lezajlott szlovák elnökválasztáson ugyanis már találkozhattunk az ellentmondásos politikus nevével.

Harabin ráadásul nem is szerepelt rosszul, az elnökválasztás második fordulójába ugyan nem jutott be, a harmadik helyre azonban odaért, ami a szakértőket is meglepte. 

Sajtótájékoztatóján gyakorlatilag az összes jelentősebb politikai szereplőt bírálta: kritikája utolérte a Smert és Robert Ficót, Andrej Danko házelnököt, Andrej Kiskát, a Za ľudí elnökét, Miroslav Beblavýt, a Spolu vezetőjét, valamint Bugár Bélát, a Híd elnökét.

Ehhez képest meglehetősen érdekes kijelentést tett, amikor arról beszélt, hogy melyik párttal tudna együttműködni. Mindenkivel, akik betartja programunkat - mondta.

Szlovákia legnagyobb problémájának a korrupciót, a szegénységet, az egészségügy és oktatásügy állapotát nevezte meg.

40 éves bírói gyakorlatom alatt naponta találkoztam ezekkel a problémákkal, de még soha, valóban soha nem öltöttek ekkora méreteket. Szétlopták a hazánkat a tolvajok, a seftesek, a korrupt politikai kaszt”

– jelentette ki.

Harabin nem válaszolt az újságírók kérdéseire, amit azzal indokolt, hogy tájékoztatóját nem közvetítette élőben a televízió. Arra sem adott választ, ki finanszírozza a pártját, és kik lesznek még rajta a választási listán.

Szeptember 15-én lép érvénybe az a törvény, melynek értelmében le kell mondania bírói posztjáról annak, aki indul a parlamenti vagy az EP-választáson.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.