2019. november 14., 16:24

Harabin tárgyalt Kotlebával: a volt főbíró túl sokat kért, így nincs egyezség a szélsőségesek között

A Haza (Vlasť) párt egyedül indul a 2020-as parlamenti választásokon. Ezt Štefan Harabin pártelnök jelentette be, miután csütörtökön találkozott Marian Kotlebával és az ĽSNS képviselőivel.

Štefan Harabin
Fotó: TASR

Egyedül vágunk neki a választásoknak azokért a hazafiakért, akik egy normális Szlovákiában hisznek - mondta a Kotlebával való tárgyalás után Štefan Harabin pártelnök, volt főbíró, hozzátéve: erre kötelezi őket az a mintegy 310 ezer szavazópolgár, aki az idei elnökválasztáson Harabinra szavazott. 

"Ez csaknem 100 ezerrel szavazattal több, mint amit Kotleba úr szerzett" - idézte a tvnoviny.sk Harabin szavait, ami arra enged következtetni, hogy Harabinék túl sokat kérhettek a közös indulásért Kotlebáéktól.

FRISSÍTÉS - 16:41
"Óvjuk meg hazánkat az újgazdagok deviáns, ultraliberális kísérleteitől”

Szlovákia és a szlovákiai lakosok nemzeti érdekeinek védelme szempontjából jobb megoldás, ha önállóan indulunk a választásokon, hogy ne vesszen el egyetlen egy, olyan ember által leadott szavazat sem, aki normális Szlovákiát akar, és aki meg akarja óvni a hazánkat az újgazdagok deviáns, ultraliberális kísérleteitől”

– fejtette ki Harabin.

A Haza párt elnöke egyben rámutatott, hogy bár az ĽSNS párttal több kérdésben egyetértenek, sok mindenben különböznek is. Szerinte Marian Kotleba pártja a Hazával ellentétben nem tud konkrét megoldásokat ajánlani a szociális, gazdasági és egészségügyi téren felmerülő problémákra.

Harabin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a „normális Szlovákia” érdekében össze akar fogni más, „normális pártokkal”, de nem választási koalíció, hanem inkább egy szélesebb együttműködés formájában.

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke a találkozó után kijelentette:

küldöttsége őszinte szándékkal érkezett a tárgyalásra. A céljuk az volt, hogy egyetlen szavazat se vesszen el.

„Végül azonban nem sikerült megegyezni a Haza párttal a közös indulásról” – közölte Kotleba.

Hozzátette: az ĽSNS nem értett egyet például azzal, hogy a Haza elképzelhetőnek tartja a Smer-SD párttal való együttműködést is. Kotleba szerint a Smer-SD tehető felelőssé Szlovákia jelenlegi helyzetéért.

Az ĽSNS elnöke a múlt hónapban ajánlotta fel Harabinnak, hogy induljanak közösen a jövő évi választásokon. Harabin vasárnap (november 10.) találkozóra hívta Kotlebát, amelyre csütörtökön került sor a Haza székházában. Az ĽSNS közben aláírt négy másik parlamenten kívüli párttal egy memorandumot a nemzeti és keresztény pártok együttműködéséről. A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.