Hányan voltak a himnusztüntetésen?

Somogyi Szilárd 2019. május 09., 14:40

Meglepetéssel olvastam a vasárnapi pozsonyi himnusztüntetésről szóló cikkekben, hogy hány különböző becslés jelent meg arról, vajon hányan vettek részt a megmozduláson. A résztvevők között voltam én is, és a helyszínen megközelítőleg 1500 emberre becsültem a jelenlevők számát. Aztán kedden, amikor a pozsonyi DennikN-ben megjelent írás már csak háromszáz főben határozta meg ezt a számot, úgy gondoltam, hogy érdemes utánaszámolni, mit mondanak a számok, és mi van a számok mögött.

Fotó: Bodó Károly

A tüntetésre a pozsonyi várfal mellett, az úgynevezett Bécsi kapuhoz vezető bejárat előtt került sor. Jól illusztrálja ezt az Új Szó napilapban megjelent fotó, amelyen látható, hogy hol kezdődött és hol végződött a tüntetők sora.

Fotó: Új Szó/Somogyi Tibor

Igyekeztem minél egyszerűbb módszerrel meghatározni azt a területet, amelyet a tüntetők elfoglaltak, így ezt a területet három egyszerű alakzatra, egy téglalapra, egy háromszögre és egy négyzetre osztottam a következőképpen:

Képgalériánk:

Ahogy a fotókon látszik, a tüntetők sok helyen „túlcsorogtak” ezeken a felületeken, de ahogy említettem, igyekeztem egy minél egyszerűbb módszert használni és olyan eredményhez jutni, amely egy minimumot határoz meg: azt, hogy minimum hány résztvevő volt a pozsonyi vár tövében vasárnap délután.

Az internetes méretszámítás alapján a fehérrel jelölt elemek összterülete 280 négyzetméter. Egy résztvevőre egy fél méterszer fél méteres helyet számoltam. Sokan megjegyzik majd, hogy főképpen a kapu környékén ennél kisebb helyük volt az embereknek, mivel a rendőrség folyamatosan azon igyekezett, hogy a tömeget a várfal melletti járdára terelje. De maradjunk annál, hogy mindenkinek jutott fél méterszer fél méteres hely.

Ezt a két számot figyelembe véve könnyen kiszámítható, hogy legkevesebb 1120 ember volt a tiltakozáson.

Ez eddig csak a résztvevők száma. Viszont talán ennél fontosabb kérdés, hogy ez keveset vagy sokat jelent-e? Szerintem sokat, s ezt egyetlen egyszerű tényre alapozom. Arra, hogy

ez a szám a szlovákiai magyarság negyed százaléka. Ez így kimondva nagyon kevésnek tűnhet, viszont ha elképzeljük, hogy ha a szlovákság negyed százaléka részt vesz egy pozsonyi tüntetésen, ami több mint tízezer embert jelent, akkor garantáltan a szlovák lapok címlapján lesznek. Pedig ugyanúgy „csak” negyed százaléka a nemzetiségnek.

Biztosan elmondható tehát, hogy a május első vasárnapján megtartott himnusztüntetés súlya megegyezik egy tízezres országos akció jelentőségével.

0 HOZZÁSZÓLÁS