HIRDETÉS

Hálaadó szentmisét mutattak be a Mária Rádió születésnapján

hirek.sk 2018. január 17., 12:16
BUDAPEST. Január 16-án, a magyarországi Mária Rádió tizenkettedik születésnapján hálaadó szentmisét mutatott be a Béke téri Szent László-templomban Lépes Lóránt, aki január elseje óta a Mária Rádió műsorigazgatója.

Sillye Jenő és Gábor fia gitáros énekével kezdődött a szentmise, amelyen a vendéglátó plébános, Kálmán Antal elsőként a rádióhallgatókat és a Mária Rádió „nagy családjának” a templomban megjelent tagjait köszöntötte. Felelevenítette azokat a tizenkét esztendővel ezelőtti pillanatokat, amikor a felső-krisztinavárosi templom káplánjaként, egy plébániai összejövetelen Matolcsy Kálmán váratlanul elővett egy kisrádiót, bekapcsolta azt, mert akkor hangzott fel először a magyarországi Mária Rádió hangja az éter hullámain.

Kálmán Antal hozzátette: hálát kell adnunk, hogy a rádió tanít, közvetíti az evangéliumi jóhírt, imádságokat, tanításokat. Megjegyezte: több olyan felnőtt megtérővel találkozott, aki komoly teológiai tájékozottságról tett tanúbizonyságot, melynek jelentős részét a rádió hallgatásával szerezte meg.

A Fülöp Ákossal közösen bemutatott hálaadó szentmise homíliájában Lépes Lóránt a háláról, annak fontosságáról beszélt. Mint mondta, a hála az egyik legszebb emberi tulajdonság, ugyanakkor manapság úgy tűnik, mintha kiveszőfélben volna. Igaz ez az Istennel szemben is: neki se mindig vagyunk hálásak. Szakemberek szerint ennek egyik oka, hogy az ember manapság a technikai fejlődés révén a korábbinál sokkal több dolgot képes megtenni, így hajlamos végessége, Isten iránti hálája kifejezésének elfeledésére. Van azonban a hála elmaradásának egy másik oka is: a hibásan értelmezett emberi jogok hangoztatása. Azzal sokan tisztában vannak, hogy az államnak, az embereknek milyen kötelességei vannak az egyénnel szemben, hiszen az egyén ismeri a jogait, de arra kevésbé figyel, hogy neki is vannak kötelességei.

„Mid van, amit nem Istentől kaptál?” – írja, kérdezi Szent Pál. Minden tőle van. Ezt tapasztaljuk saját életünkben, és ezt az isteni gondviselést tapasztalhatjuk meg a Mária Rádió működése során is. Ennek köszönhetjük most, hogy születésnapot ünnepelhetünk, s ne felejtsünk el mindezért hálát adni Istennek. Hálásnak kell lennünk azonban azoknak is, akik Isten kezében eszközök: az önkénteseknek, a sokszor anyagi áldozatokat is vállaló hallgatóknak is. Rajtuk, rajtunk keresztül tudja Isten megmutatni az ő felénk áradó gondoskodó szeretetét, gondviselését. Tudnunk kell tehát hálásnak lenni, tudnunk kell köszönetet mondani Istennek, de az ő eszközeinek, az embereknek is – fejezte be szentbeszédét a Mária Rádió műsorigazgatója, Lépes Lóránt.

A szentmise záróimádsága előtt agapéra szóló meghívás hangzott el, mely ugyancsak a hála, a köszönet kifejezése kívánt lenni. Lépes Lóránt azonban mindezek előtt – még a templomban – hosszú névsort olvasott fel azoknak a nevével, akik a kezdetektől vagy szinte a kezdetektől önkéntes munkájukkal, szolgálatukkal segítették és segítik most is a magyarországi Mária Rádió működését, a hit szolgálatát, ezáltal is eszközzé válva Isten kezében.

Forrás: Magyar Kurír
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS