2019. október 15., 12:56

Ha politikai pályára lép egy bíró, le kell vetnie a talárt

Elveszíti tisztségét az a bíró, aki indul a parlamenti vagy az EP-választáson. Erről a bírákról szóló törvény kedden hatályba lépett módosítása rendelkezik.

bírói talár
Fotó: Wikipedia

A módosítás értelmében a választáson induló bíró elveszíti bírói tisztségét. Bírók nem indulhatnak politikai párt vagy mozgalom választási listáján.

A módosítás bevezeti a vendégbíró intézményét is, aki ideiglenesen távollévő bírót helyettesít a bíróságon.

Gál Gábor igazságügyi miniszter közölte, a vendégbíró olyan bíró helyett dolgozna, aki például szülési szabadságon van, hosszabb ideig munkaképtelen vagy szakmai gyakorlat miatt van távol. Távollétében a vendégbíró helyettesítené, aki a bíró visszatérte után másik bíróságon dolgozna vendégbíróként.

Az igazságügyi minisztérium közölte, gyakoriak az olyan helyzetek, amikor a bíró ideiglenes távolléte miatt az ügyeket másik bírónak kell átadni. Az előterjesztők szerint ezt a helyzetet nem lehet új bírók kinevezésével megoldani, ha a hiányzó bíró csak ideiglenesen van távol. Az új bírói poszt a visszatérte után feleslegessé válna, de nem lehet megszüntetni, mivel a bírói kinevezés meghatározatlan időre szól.

Az Európai Unióban létezik az ún. „repülő bíró” intézménye is, de nehezen hangolható össze a szlovák jogrenddel,

mivel az konzervatívabban kezeli a bírók áthelyezésének kérdését.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.