cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2018. június 8., 11:01

Gyökeresen más véleményen Amerika és Európa

Amerikai-európai összeütközés várható a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) ma kezdődő kanadai csúcstalálkozóján: az Atlanti-óceán két oldalán az iráni atomalku, a védővámok és a klímavédelem terén is homlokegyenest eltérő állásponton vannak a politikusok.

Angel Merkel - Donald Trump
Fotó: TASR

Az Európai Unió vezetői, illetve az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán és Nagy-Britannia állam- és kormányfői a Québechez közeli La Malbaie-ben gyűlnek össze. Találkozójukra árnyékot vet, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya több kérdésben gyökeresen más nézeteket vall, mint európai partnerei. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy egyelőre azt sem tudni, ezúttal elfogadnak-e közös zárónyilatkozatot.

Angela Merkel német kancellár szerdán azt mondta: nem kell minden áron ragaszkodni a közös nyilatkozathoz, és nem szabad csak a kompromisszum kedvéért kompromisszumot kötni.

Ez azonban ellentmond a G7 szellemiségének, amelynek célja, hogy értékközösségként közös megoldásokat találjon a globális kihívásokra - hívta fel a figyelmet a dpa német hírügynökség.

A legritkább esetben fordul csak elő, hogy mindössze a házigazda összefoglalója zárja az eseményt. Az előző évben a taorminai találkozón már majdnem zátonyra futott a zárónyilatkozat kiadása. Ez volt az első alkalom, hogy Donald Trump képviselte az Egyesült Államokat a G7-ek csúcstalálkozóján.

Trump csütörtökön kakaskodó Twitter-üzenetekkel fokozta az amúgy is paprikás hangulatot. Az amerikai elnök leszögezte, hogy a csúcstalálkozón kereskedelmi kérdésekben az Egyesült Államokért fog küzdeni. Belső körökből származó információk szerint Trump azon is gondolkozott, hogy lemondja a részvételét a csúcstalálkozón, mert nem akarja, hogy a többi résztvevő kioktassa.

Donald Trump amerikai elnök egyébként nem lesz ott végig a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) pénteken kezdődő csúcsértekezletén Kanadában - jelentette be csütörtök esete közleményben a Fehér Ház szóvivője.

Sarah Huckabee Sanders közölte: az elnök szombaton, helyi idő szerint kora délelőtt távozik a csúcsértekezletről, mert Szingapúrba indul a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartandó jövő heti csúcstalálkozóra.

A Fehér Ház közleménye előtt nem sokkal Donald Trump a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia elnökkel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal a szövetségeseire kivetett vámtarifák miatt.

Az amerikai elnök így válaszolt: „Kérem, mondják meg Trudeau miniszterelnöknek és Macron elnöknek, hogy ők azok, akik megrohamozzák az Egyesült Államokat hatalmas vámtarifákkal és teremtenek neki nem pénzügyi akadályokat.” Hozzátette: „Az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, és Kanada távol tartja (a piacaitól) a mi farmereinket és másokat is. Várom a holnapi találkozót”. Később, újabb bejegyzésben, a kanadai kormányfőről azt írta, hogy ebben az ügyben „nagyon méltatlan”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei között az elmúlt napokban felerősödött a feszültség az amerikai kormány által az Európai Unióra, Kanadára és Mexikóra kivetett védővámok miatt. Washington az import acélárura 25 százalékos, az import alumínium-termékekre 10 százalékos védővámot vetett ki.

A francia államfő csütörtökön arra szólította fel a G7-es országcsoport vezetőit, hogy a kétnapos csúcsértekezleten szálljanak vitába Donald Trumppal, és a hagyománytól eltérően ne adjanak ki közös közleményt a találkozó végén.

Talán az amerikai elnököt nem izgatja, hogy elszigetelődik, de minket sem zavar, ha esetleg csak hatan vagyunk - idézte a Politico című lap Emmanuel Macront.

A kanadai kormányfő ismét „nevetségesnek” minősítette a védővámokat, és a kanadai Radio Canada International tudósítása szerint azt mondta: „Mindannyian tudjuk, hogy Trump elnök szeret kiszámíthatatlan lenni”.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.