HIRDETÉS

Gömörországban a kis közösségek is mernek nagyot álmodni

hirek.sk 2017. augusztus 12., 14:57
58 gyülekezetben, megközelítőleg mintegy 5000 református él a Gömöri Református Egyházmegyében. A két városi gyülekezetet, Rimaszombatot és Tornalját leszámítva, többnyire szórvány gyülekezetekben, apró falvakban tevékenykednek a gömöri reformátusok. Nemesradnóton augusztus 25-én Pál István Szalonna és Bandája ad majd koncertet a helyi templomban a reformáció 500. évfordulójának ünnepségén.

"58 gyülekezet van tehát, ebben már a leányegyház közösségek is benne vannak, és 58 temploma van az egyházmegyének, az itteni reformátusságnak" - mondta Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese, hangsúlyozva azt is, hogy a Felvidéken nem lehet olyan népes gyülekezetekről beszélni, mint Magyarországon. "Néhány nagyobb gyülekezettől eltekintve 500 lélekszám körül vannak a nagyobb közösségek, de sok kisebb is van, van olyan falu, ahol 8-10 vagy 12 ember alkotja a gyülekezetet."

Az egyházmegye szinte minden olyan alkalmat megragad, amellyel segíteni tudja az apró gyülekezeteket, hogy egy élő közösséget alkothassanak. A templomi alkalmak mellett egyházmegyei családi nap, felnőttképzések, nyári táborok és sok más egyéb programja is van az egyházmegyének, amelyek lehetőséget adnak a gyülekezetek tagjainak a találkozásra.

Az egyik legkisebb, a nemesradnóti közösség, ahol az istentiszteleten hetente mindössze 10-12 fő vesz részt. Kicsinységük ellenére, most mégis nagyot álmodtak. Augusztus 25-re egy koncertet szerveznek, ahol  Pál István Szalonna és Bandája a Kárpát-medence leggyönyörűbb zenéit játsszák majd el a reformáció 500. évfordulójára rendezett ünnepségen. Elhatározásuk szerint erre ismét megtöltik a templomot. (Jegyek a rimaszombati Tompa Mihály Könyvesboltban vásárolhatók 3 euróért.)

Agócsné Galgóczy Tímea, Nemesradnót lelkipásztora szerint parányi, kicsiny gyülekezetről van szó, de annál nagyobb vágy, szeretet és hit van a szívükben. "Mernek nagyokat álmodni, vannak céljaik, elképzeléseik. Feladatokat tűznek ki maguk elé, amelyeket hisszük, hogy Isten segítségével meg is valósíthatnak. Fontos a hagyományőrzés ennek a gyülekezetnek és ez a hagyományőrzés a híd a jelen és múlt között. Fontos, hogy őseink ránk hagyták a magyar nyelvet, a hitünket, a kultúrát, s ezeket az értékeket nekünk tovább kell őrizni".

"Amikor az 1870-es években az őseink úgy döntöttek, hogy egy új templomot építenek, akkor egy nagy templomra volt szükség, arra volt igény" - meséli Pósa Dénes, a gyülekezet gondnoka. "Annak ellenére, hogy ma is szép rendezvényeket tartunk itt,  mi ezt a templomot megtölteni már nem tudjuk, azért jött az ötlet - és már nem első alkalommal - hogy egy koncertet szervezünk a templomban és így próbáljuk  megtölteni az üres padokat".

A gömöri reformátusok nem csak lelkiekben gazdagodnak. A magyar kormánynak köszönhetően sok ingatlanuk is megújult, illetve fontos, hogy a tervek szerint jövőre magyar óvoda is a megnyitja kapuit a két városi rangú gyülekezetben, Rimaszombatban és Tornalján.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS