HIRDETÉS

Gömörbe érkezett a ReforMaraton 500 csapata

hirek.sk 2017. október 12., 20:25
Felvidékre, Gömörbe érkezett a ReforMaraton 500 csapata, akik a Csillagösvény Egyesület szervezésében 500 óra alatt a Kárpát-medence több száz településére viszik el az 500 évvel ezelőtt Luther Márton által írt 95 tétel magyarra fordított változatát.

A Székelyföldről, Ikafalváról indult a rendezvény, majd Wittenberg illetve Budapest érintésével Horvátország és most a Felvidék lett a célpont. A Gömöri Református Egyházmegyében a nemesradnóti és a kálosai református gyülekezet várta a ReforMaraton csapatát, s vasárnap a felsővályi református gyülekezet is megkapja a 95 tételt.

Bardócz Csaba lelkipásztor, a ReforMaraton 500 főszervezője elmondta, a Kárpát-medence gyülekezeteihez elviszik a 95 tételt és ott, az átadáskor felhívják a figyelmet arra, hogy a reformáció nem ért véget, a megújulás, a visszaalakítás folytatódik, hiszen  az egyén lelki megújulására az elkövetkezendő 500 évben is szükség van.

"Kétszáz körüli a gyülekezetek száma, ahová várják a ReforMaraton résztvevőit és ők október elsejétől huszonegyedikéig szerződtek az Úr Istennel, hogy ezt a célt szolgálják" - mondta portálunknak Árus László, lelkipásztor, Hegyközszentmiklósról.

Három hét alatt sok-sok gyülekezet, de mindenhol szívesen várják őket, és van ahol a helyiek is bekapcsolódnak a futásba egy rövid szakaszon. Juhos Gábor maraton futó nemcsak egyik legjobb barátja, Bardócz Csaba meghívására lett a csapat tagja, de egy isteni indítatás is közre játszott ebben. "Úgy éreztem, hogy ez egy olyan nemes cél, egy olyan nemes misszió, amiből nem maradhatok ki, ha már felmerült a nevem. Rengeteg olyan megható esemény fogadott bennünket, amit talán most még a fizikai teher alatt nehéz megfogalmazni. Úgy tervezzük, hogy a végén majd összeszedjük a gondolatainkat, és akkor megírjuk ennek a krónikáját".

Kálosán jelen voltak a felsővályi gyülekezet tagjai is, akik a ReforMaraton csapatától átvették a 95 tételt tartalmazó plakátot. Ünnepi istentisztelet keretében teszik ki vasárnap az erődtemplom falai közé a tételeket, hogy az soha ne feledjék, és ezzel a tettükkel is emlékezzenek az 500 évvel ezelőtti  események előtt.

Szarvas László felsővályi lelkész úgy véli, arra szolgál ez az év, hogy rögzüljön az emberekben a reformáció fontossága. "Ez nekünk, reformátusoknak különösen fontos, hogy megújuljunk, nemcsak a gyülekezet, nemcsak az egyház, de elsősorban, mint ahogy 500 évvel ezelőtt is történt, egy-egy ember, a mi saját személyes életünk, hogy új szívet kapjunk, - ezt nem lehet elégszer elmondani".

A ReforMaraton csapata rövid gömöri tartózkodása után Rozsnyóra, Szepsibe majd Kassára látogatott. A Felvidéket követően pedig Vajdaság, Kárpátalja, Parcium, Erdély  és Székelyföld következik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS