2019. március 13., 16:08

Gál Tamás felvidéki színművész Jászai Mari-díjat kapott

Nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ma délelőtt Budapesten miniszteri művészeti és - Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen - egészségügyi díjakat adott át, köztük a Balázs Béla-díjat, a József Attila-díjat, a Márai Sándor-díjat, a Liszt Ferenc-díjat, a Máté Péter-díjat és a Jászai Mari-díjat.

Gál Tamás

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést.

Köszöntőjében a miniszter kiemelte,

a magyar kultúra rendkívül gazdag, és nemcsak az egyénnek, de a nemzetnek is van lelke; biztos, hogy ez önazonosságunk része, több ezer éves kultúránkkal, hagyományainkkal, hitünkkel, történelmünkkel együtt.

Mint mondta, a magyar kultúra rendkívül gazdag, sok gyökérből táplálkozott, és éppen e gyökerek és sokszínűsége miatt olyan értékeket hozott létre, ami máshol nem található meg.

A miniszter a kitüntetettekhez szólva úgy fogalmazott:

a magyar kultúra tiszta, mint a hegyi forrás, mindig a nép lelkéből, vágyaiból, törekvéseiből táplálkozott, és ezt most önök fejezik ki, akik a művészet különböző irányait képviselik.

Kásler Miklós a Balogh Rudolf-díjat, a Balázs Béla-díjat, a Harangozó Gyula-díjat, a József Attila-díjat, a Márai Sándor-díjat, a Szabolcsi Bence-díjat, a Erkel Ferenc-díjat, a Liszt Ferenc-díjat, a Máté Péter-díjat, a Blattner Géza-díjat, a Jászai Mari-díjat, a Hortobágyi Károly-díjat, a Munkácsy Mihály-díjat, a Németh Lajos-díjat, a Ferenczy Noémi-díjat és Táncsics Mihály-díjat Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában nyújtotta át.

Jászai Mari-díjban részesült a hetényi Gál Tamás felvidéki magyar színművész, a Csavar Színház alapítója is. 

Gál Tamás 1978. november 16-án, Dunaszerdahelyen született. Szülővárosában érettségizett (1996), majd a pozsonyi Színművészeti Egyetemen szerzett oklevelet (2003). Játszott a Kassai Thália Színházban és a Komáromi Jókai Színházban, később egyik alapítója lett a Szevasz Színháznak; 2007-ben Czajlik Józseffel megalapította az Epopteia Műhelyt. Feleségével, Kiss Szilvia színművésszel 2007-ben alapították meg a Csavar Színházat, amelynek fő célkitűzése a vándorszínjátszás hagyományainak felelevenítése. A társulat az elmúlt évek alatt nagyon sok helyre, a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig, illetve határokon túlra is eljutott. Gál Tamás 2015-ben Szlovákia legjobb színházi színészének járó a Dosky-díjban részesült.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.