Az igazságügyi miniszter: "ha gyilkost kell védeni, hát gyilkost fogok védeni. Ilyen az ügyvéd munkája"

ma7 | MTI 2018. december 05., 18:34

Gál Gábor igazságügyi miniszter (Most-Híd) elutasítja azokat a médiában megjelent vádakat, amelyek szerint védőügyvédként előfordul, hogy adócsalók mellett áll az állammal szembeni perekben.

Fotó: TASR

„2004 óta vagyok ügyvéd, ez alatt az idő alatt több száz ügyfelem volt. Nem az számít, hogy kit védek, hanem az, hogyan végzem a munkámat.

Ha gyilkost kell védeni, hát gyilkost fogok védeni. Ilyen az ügyvéd munkája. Mindig képviselem valaki ügyét, de ez nem jelenti azt, hogy én magam egyet is értek vele

– magyarázta a miniszter.

A vádak szerint Gál már a Most-Híd frakcióvezetője volt, amikor egy kétes vállalat ügyvédjeként is tevékenykedett. A miniszter ebben nem lát semmi rosszat. „Akkor lenne gond, ha az adott hatósági személy visszaélne a hatalmával, illetve a funkciójával, és azt törvénytelen dolgokra használná fel" – mondta Gál.

Veronika Remišová (OĽaNO) vádját, amely szerint a miniszter megtiltaná a bírósági döntések nyilvánosságra hozatalát, Gál elutasítja.

„Éppen ellenkezőleg, szeretnénk beszerezni egy szoftvert, amelynek segítségével gyorsabban lehetne névteleníteni a bírói döntéseket, és ez által gyorsabban nyilvánosságra is lehetne hozni azokat. A gond csak az, hogy sok esetben – mint például a Kuciak-gyilkosság ügye – olyan információk is a napvilágra kerülnek, amelyeknek egyáltalán nem kellene. Ennek ellenére igyekszünk minden olyan döntést, amely a nyilvánosság számára fontos, elérhetővé tenni" – mondta a miniszter.

Gál pozitívan értékeli az információs törvény szigorítását is. „Én magam is a nyílt kormányzás híve vagyok. Minden információ, amely a nyilvánosságnak szól, kerüljön nyilvánosságra. A probléma csak azokkal az ügyekkel van, amelyek egyáltalán nem nyilvánosak, mint például, hogy kit figyel éppen a titkosszolgálat" – tette hozzá.

Az infotörvényt Gál szavai szerint még Lucia Žitňanská volt minisztertől örökölte. Jelenleg is folyik a törvénnyel kapcsolatos észrevételek kiértékelése, amelyekből a miniszter elmondása szerint van bőven. Gál azt is elárulta, hogy az OĽaNO törvényjavaslatát még nem látta, és abban sem biztos, hogy a törvényjavaslatot még ebben a választási időszakban benyújtják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS