2018. április 23., 09:23

Fogy a gyermek a Lévai járásban

A Lévai járás kisiskoláinak helyzete továbbra sem könnyű. A folyamatos asszimiláció mellett a fiatalok elvándorlása is szerepet játszik abban, hogy egyre kevesebb gyermeket íratnak be a magyar tanítási nyelvű tanintézményekbe.

magyar iskolások

A farnadi helyzetről a helyi önkormányzati képviselő, a most beiratkozott kisdiákok leendő osztályfőnöke, Baláž Enikő tájékoztatott.

„Idén a farnadi magyar alapiskolába öt tanuló iratkozott be. Három éve kilenc, tavaly és tavalyelőtt három elsősünk volt. Azt látom, hogy nagyon nehéz az embereknek a környéken munkát találniuk, sok fiatal a jobb lehetőségeket keresve elköltözik a faluból. Az utóbbi időben emiatt is nagyon kevés gyerek születik. Sajnos néha Farnadon is tapasztalható az a jelenség, hogy magyar szülők inkább szlovák iskolába íratják gyermeküket” - mondta, hozzátéve azt is, hogy a környékről nem igazán tudnak gyerekeket idecsábítani, az elsősök szinte kivétel nélkül farnadiak.

A nagysallói iskola már évek óta veszélyben van

A nagysallói alapiskolában sem kedvezőbb a helyzet. Az iskola igazgatója, Tóth Gábor elmondása szerint ebben az évben hét gyermeket írattak be hozzájuk, ebből egynek halasztása lesz. „Ezek a gyerekek Nagysallóból, illetve iskolánk vonzáskörzetéből, a szomszédos falvakból – Málasról és Bajkáról jönnek. Tavaly tíz elsős érkezett, így ehhez képest csökkent a létszám, de volt olyan év, amikor négy tanulót írattak be. Egyértelmű viszont, hogy akkor lennénk igazán boldogok, ha húsz körüli lenne a létszám, bár tudjuk, hogy ez csupán álom, hiszen a születési listákat nézve, sajnos, nem várható változás."

Az intézmény már évek óta a veszélyeztetett iskolák között van, hiszen kb. 120 tanulónál lennének önfenntartóak. "Ehhez képest jelenleg 57 tanulónk van. Ha nem lenne az önkormányzati támogatás, nem tudnánk működni. Addig létezünk valószínűleg, amíg az önkormányzat részéről meglesz a szándék, hogy legyen magyar iskolája a falunak” – fejtette ki Tóth Gábor, akitől megtudtuk azt is, hogy Nagysallón nem jellemző, hogy magyar szülők tömegesen íratnák be szlovák iskolába a gyermekeiket, bár minden évben van erre is példa, főleg a vegyes házasságokból származó gyermekek körében.

A gazdagság, a világhír és a Nobel-díj felé

„Bajkán és Málason kívül nincs olyan település, ahonnan ide tudnánk csábítani a gyerekeket. Az elmúlt években voltak tanulóink Sáróból, Zselízről és Léváról is, akiknek a szülei úgy döntöttek, hogy inkább a kicsi, családiasabb iskolát választják, hiszen itt a kis létszámú osztályokban több idő és nagyobb figyelem jut egyes tanulókra, és ez a tanulási nehézségekkel küzdők szempontjából is lényeges" - hangsúlyozza az iskolavezető.

"Évek óta hangoztatom, hogy térségünk legnagyobb problémája, hogy gazdaságilag el vagyunk hanyagolva. Nagyon kevés a munkahely, és nincs semmi, ami hazavonzaná a fiatalokat, főleg az értelmiséget. Iskolánkban a lehetőségekhez képest mindent megteszünk, rengeteg kimagasló eredménnyel büszkélkedhetünk akár országos szinten is, a tanulmányi eredményeink is az országos átlag körül mozognak. A legjobban az bánt, hogy hiába magyarázzuk, bizonyítjuk az ellenkezőjét, néhány magyar szülő még mindig úgy gondolja, hogy gyermeke számára a szlovák iskola jelenti a kaput a gazdagság, a világhír és a Nobel-díj felé” – panaszolja a nagysallói igazgató.

Nagyobb létszám, de nem mindenáron

Nagyölveden is örülnek minden gyermeknek. Az ottani magyar osztályba kilencen iratkoztak be. A tavalyi 18-hoz képest ez mindenképpen csökkenést jelent. „Amennyiben az anyagi oldalát nézzük, természetesen a nagyobb létszám lenne kielégítő, de nem mindenáron. Nem folytatunk „elszipkázó” hadjáratot, személyesen nem beszélünk rá senkit, hogy hozzánk írassa gyermekét. Továbbra sem fogunk egy másik iskola vélt negatívumaival kampányolni” – vallja a nagyölvedi alapiskola igazgatója, Cseri Kinga.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.