HIRDETÉS

Ferenc pápát kérik, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros kinevezését

hirek.sk 2018. február 16., 09:21
PRÁGA. Miloš Zeman cseh államfő felkéri Ferenc pápát, hosszabbítsa meg Dominik Duka bíboros prágai érseki kinevezését.

Dominik Duka április végén tölti be 75. életévét, s a hatályos szabályok szerint ekkor a katolikus egyház minden püspökének be kell nyújtania lemondását a pápának.     

A cseh köztársasági elnök csütörtökön késő este a Barrandov kereskedelmi televízióban közvetített interjúban azt mondta: Duka bíborost a cseh társadalom egyik fontos személyiségének és jó hazafinak tartja. Bírálóit, akik levélben fordultak Ferenc pápához, hogy ne hosszabbítsa meg a prágai érsek megbízatását, Zeman elítélte.     

A katolikus aktivisták levelét az elnök "feljelentésnek" minősítette. "Úgy döntöttem, bár a katolikus egyház ügyeibe elvi szempontból nem avatkozom bele, hogy mint cseh köztársasági elnök, a szentatyához fordulok azzal a kéréssel, hogy hosszabbítsa meg Duka bíboros mandátumát" - jelentette ki Zeman a televízióban.     

Miloš Zeman azt mondta: évek óta ismeri Dukát és örülne, ha a katolikus egyháznak több ilyen jelentős személyisége lenne. "Dominik Duka hazafi" - szögezte le az elnök, s hozzátette: ez olyan tulajdonság, amely a magas tisztséget viselő cseh papokra nem igazán jellemző. Méltatta Duka ellenzéki tevékenységét is a volt szocialista rendszerben. "Szeretném tudni, hogy mai bírálói közül kinek volt bátorsága nehéz időkben vállalni a politikai fogoly szerepét" - jegyezte meg Zeman.     

Cseh katolikus aktivisták egy csoportja a közelmúltban nacionalizmussal és a szélsőjobboldal támogatásával vádolta meg Dukát, a cseh katolikus egyház fejét. Az ügyben levelet írtak Ferenc pápának, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Prágában. Szerintük Dominik Duka inkább a hatalommal, semmint a katolikus egyház ügyeivel foglalkozik. "A püspök közeledése a nacionalizmushoz és a szélsőjobboldalhoz nemcsak abban látszik, hogy kritikátlanul támogatja Miloš Zeman iszlámellenes államfőt, hanem abban is, hogy 2017 szeptemberében a Szent Vencel napján megtartott búcsúban egyértelműen elutasította a szolidaritást a menekültekkel, majd később grutulált Tomio Okamurának, a fasizálódó Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt elnökének a parlamentbe jutáshoz" - olvasható a levélben.     

Válaszul a bírálatokra, néhány kereszténydemokrata politikus és aktivista ugyanakkor az interneten aláírásgyűjtést indított Dominik Duka védelmében. A prágai érsek és a cseh katolikus egyház feje érdekében a Václav Klaus Intézet is hallatta hangját szerdán.   

A prágai érsek elődje, Miloslav Vlk bíboros hasonló indítékú lemondását 2007-ben a pápa nem fogadta el, és megbízatását két évvel meghosszabbította.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS