HIRDETÉS

Ferenc pápa: rágalmak a Juan Barros püspökkel szembeni vádak

hirek.sk 2018. január 18., 19:46
SANTIAGO DE CHILE, LIMA. Védelmébe vette csütörtökön Ferenc pápa a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő szerint e vádak "rágalmak".

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta az említett vádban, életfogytig tartó vezeklésre ítélték.

"Azon a napon, amikor akár csak egyetlen bizonyítékkal is szolgálnak nekem Barros püspökkel szemben, fel fogok szólalni" - mondta a pápa az érkezésére összesereglett újságíróknak Iquiquében, ahol harmadik és egyben utolsó miséjét tartotta chilei látogatásának keretében.

"Nincs egyetlenegy bizonyíték sem vele szemben, az egész rágalom" - közölte a tudósítókkal az egyházfő.

A pápa hétfőn érkezett apostoli látogatásra Chilébe. Az elnöki palotában tartott beszédében a katolikus egyházfő bocsánatot kért a chilei papság részéről kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekért. A fővárosból, Santiago de Chiléből az ország déli részén fekvő Temucóba utazott, majd innen ment tovább Iquiquébe.

Chilei látogatásával kapcsolatosan az egyházfő kijelentette: "nagyon elégedett a chilei néppel", mert "nagyon jó és befogadó" nép.

A pápa Iquique után Peruba látogat, ahol Greg Burke szentszéki szóvivő közlése szerint vasárnapig marad. A perui fővárosban, Limában eközben a helyi papság részéről elkövetett szexuális visszaélés áldozatai tartottak nyilvános fórumot többek között Sara Oviedóval, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának egykori alelnökével. Az érintettek kijelentették: a pápának bíróság elé kell bocsátania ezeket az egyházi személyeket, hogy a megfelelő büntetésben részesüljenek. Az egyház nem lehet felelős értük - mondta Oviedo.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS