2018. augusztus 10., 18:00

Felújított ovi várja az apróságokat Dercsikán

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak köszönhetően több tucat magyar tanítási nyelvű óvoda újul meg a Felvidéken is. Közülük az egyik az alig 500 lelkes kis falu, Dercsika óvodája, ahol már az utolsó simításokat végzik az épületen. Ottjártunkkor épp a villámhárító szerelésén dolgoztak a körbeásott épületnél, mely már vidám sárga színben tündökölt. Belül elkészült az új zuhanyozó, a raktárhelyiség és a kazánház.

dercsikai óvoda felújítása - Kárpát-medencei óvodafejlesztési program 2018
Médialapozó
Fotó: B. Vida Júlia

Tóth Kovács Melinda, az óvoda igazgatója éppen a játékokat rendezgette a játszószobában, amikor betoppantunk egy kis szemrevételezésre. Nagy örömmel újságolta, hogy külső és belső festésen, külső szigetelésen, a fűtésrendszer modernizációján és kazáncserén esett át az óvodaépület, valamint a tető ereszcsatornát  kapott.

Megmutatja az épület hátsó traktusában kialakított új fürdőszobát, ahol nemcsak zuhanyozó, de olyan lefolyó is van, ahová a konyhai maradékot ki lehet önteni. Nagy örömmel konstatálja, hogy az előző években már elvégzett kisebb rekonstrukcióknak, valamint a nyílászárók- és a tető cseréjének köszönhetően mostanra teljesen megújult az épület. A szeptember harmadikai óvodakezdésre legfeljebb néhány tereprendezési munka marad hátra. Szerencsére a szülőkre ebben mindig lehet számítani, egy hétvégi közös brigádon sok mindent el tudnak majd végezni.

Mostantól szükség esetén már zuhanyozni is lehet
Fotó:  B. Vida Júlia
Mostantól szükség esetén már zuhanyozni is lehet

Most a fiatalok vannak soron

Tíz és fél millió forint magyarországi támogatásból sikerült megvalósítani az óvodafelújítást, ami nagyjából 32 ezer eurónak felel meg, tájékoztat a falu polgármestere, Matuška László. Elmondta azt is, július derekán kezdték a munkálatokat, és terveik szerint augusztus 20-ig be is fejezik azokat. Az oktatás menetét az új tanév kezdetén semmi sem fogja zavarni.

A körbeásott épület
Fotó:  B. Vida Júlia
A körbeásott épület

A csallóközi kis falunak szívügye az óvoda, hiszen két éve, a gyermekhiány miatt kénytelen volt bezárni szépen felújított 1-4. évfolyamos kisiskoláját. Jelenleg 9 kisgyermek van beíratva a családias hangulatú, kitűnő pedagógusokkal működő óvodába, de némi reményt adhat, hogy több fiatal pár is építkezik és otthonteremtésre készül a faluban. Az iskola újbóli megnyitására egyelőre még nem sok remény látszik, hiszen a megnyitáshoz szükséges 12-es gyermeklétszámot belátható időn belül nem lehet elérni.

„Ha van óvoda, akkor van esély arra, hogy lesznek iskolások is” – mondja a polgármester, aki szerint jókor jött a magyar támogatás. Az pedig, hogy gyermekzsivajtól lesz-e hangos a megújult épület, egyes egyedül a fiatalokon fog múlni.

Az interaktív táblát is sokszor használják
Fotó:  B. Vida Júlia
Az interaktív táblát is sokszor használják

dercsikai óvoda felújítása - Kárpát-medencei óvodafejlesztési program 2018
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.