HIRDETÉS

Feltárják a legendás Canossa romjait

hirek.sk 2017. november 04., 11:55
CANOSSA. Feltárják az észak-olaszországi Canossa városát, amelynek várkastélya IV. Henrik német-római császár középkori Canossa-járása révén vált ismertté.

La Repubblica című olasz napilap beszámolója szerint a régészek legkevesebb 40 ház romjait és annak a lépcsőnek a maradványait is megtalálták, amelyen IV. Henrik térdepelhetett annak idején a pápai audienciára várva.  

"A többévesre tervezett munkálatoknak már az első szakasza is meglepő eredményeket hozott" - írta a lap, amely szerint az ásatást a Padovai Egyetem és a Bolognai Egyetem szakemberei irányítják.

Canossa városát eddig csupán várkastélyának romjai alapján ismerték, a mostani munkálatoknak köszönhetően azonban a várat körülölelő, egykor virágzó falu romjai is a felszínre kerülnek.   

1076-ban IV. Henrik és a hozzá hű püspökök a wormsi zsinaton megfosztották pápai méltóságától VII. Gergelyt. A nagyböjti zsinaton válaszul VII. Gergely trónfosztottnak nyilvánította és kiátkozta IV. Henrik császárt, akit az októberi triburi német gyűlésen a fejedelmek is trónfosztottnak nyilvánítottak, hacsak nem tudja elérni a pápai átok visszavonását.   

Henrik a pápa jóindulatának elnyerése érdekében gyalog, böjtölve zarándokolt el az észak-itáliai Canossa-várhoz, ahol három napon át vezekelt, mire Gergely szíve megenyhült rajta. 1077. január 28-án tehát látszólag helyreállt a béke, a pápa és a császár hatalmi harca azonban hónapokon belül kiújult.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS