Félezer ember halt meg a csehországi uránbányákban

hirek.sk 2012. április 06., 09:11
PRÁGA. Több mint 500-an haltak meg a csehországi uránbányákban a kommunista rendszer idején. František Bártík történész, aki az áldozatok most nyilvánosságra hozott első listáját összeállította, azt is bebizonyította, hogy az uránbányákban dolgozók több mint fele politikai fogoly volt.
Az áldozatok körében hasonló az arány. Uránbányában halt meg mások között Josef Bryks, a nácik ellen Nyugat-Európában harcoló cseh repülőtisztek egyike. A csehszlovák kommunista rendszer az ötvenes évek elején ezeket a pilótákat ellenségnek minősítette, és sok éves kényszermunkára ítélte. Bryks az ötvenes évek közepén halt meg. Neve Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság kommunista börtönben meghalt politikusának nevével együtt ma a kommunista rendszer áldozatainak központi emlékművét díszíti a prágai Motol köztemetőben.

Bártík kutatásai szerint az uránbányákban a kommunista rendszer évtizedei alatt összesen mintegy 80 ezer ember dolgozott. Levéltári dokumentumok szerint ezek több mint felét politikai foglyok tették ki, mert a veszélyes munkát általában nem sokan akarták vállalni, így nagy volt a munkáshiány. A gyakorlatilag teljes egészében a Szovjetuniónak szállítandó urán fejtése közben bizonyíthatóan 501 ember vesztette életét.

A halálesetek többsége különféle balesetek következménye, mert a munka biztonságára nem igen ügyeltek a hatóságok. Negyvenhat esetben öngyilkosság történt. Több homályos eset is van, amely valószínűleg gyilkosságot vagy valamiféle leszámolást takar. A történész 18 ilyen esetet talált.

"Nem állítom, hogy ez a végleges szám. Az adatokat még lehet pontosítani" - mondta Bártík, aki három évig kutatott a témában, s több tucatnyi egykori uránbányásszal is beszélt. Hozzátette: nagyon megnehezítette a kutatást, hogy az ötvenes évek elején a nyilvántartás hiányos volt, és a haláleseteket nem mindig mutatták ki, így ezen a téren nagy a bizonytalanság.

A történész számol azzal, hogy az általa feltárt tények és adatok vitát váltanak ki. "Tudom, hogy néhány volt politikai fogoly több ezer áldozatról beszél. Ez azonban túlzás" - húzta alá Bártík. Megjegyezte: a valóság mindig egyszerűbb, mint a legendák. A múlt tényszerű feltárására van szükség.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS