Ezek az ország legjobb és legrosszabb kórházai

2018. október 8., 15:14
ma7 | TASR

Az állami egyetemi kórházak kategóriában először nyerte el a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház és Rendelőintézet az év kórháza kitüntetést. Az általános kórházak közül az ólublói kórház végzett az élen - közölte Dušan Zachar, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének (INEKO) elemzője hétfőn.

operáció, kórház
Fotó: Pixabay

Zachar elmondása szerint az egészségügyi intézményeket öt fő területen értékelték és hasonlították össze: a páciensek elégedettsége, a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatás minősége, a gazdálkodás, a kórházak átláthatósága, valamint a diagnózisok igényessége. A teljes rangsor a nemocnice.ineko.sk oldalon érhető el.

A listán az egyetemi kórházak kategóriában az érsekújvári az ötödik helyen szerepel, általános kórházak közül pedig a losonci a 7., a rimaszombati a 9., a komáromi a 13., a dunaszerdahelyi a 16., a galántai a 22., a lévai a 31. helyen zárt.

Peter Goliaš, az INEKO igazgatója elmondta: a DRG rendszernek köszönhetően először sikerült információkat szerezni arról, hogy a páciensek mennyire igényes diagnózisokkal érkeznek a kórházba, mennyibe kerül az ellátásuk és milyen mértékű a kórházak által ténylegesen hozzáadott érték.

Az értékelésben az utolsó helyen a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház végzett. A felmérés eredménye szerint a páciensek elégedettsége átlagon aluli, a legtöbb panasz erre az intézményre érkezett. A kassai kórház a második legrosszabb a gazdálkodás és az átláthatóság terén is.

Az értékelés rámutatott a pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) több problémájára is. Az elégedetlen páciensek mellett a legfőbb gondot a kórház által felhalmozott, 255 millió eurós adósság jelenti. Az UNB minőségi mutatói ugyanakkor kiválóak.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt kórház igazgatója hangsúlyozta: a kitüntetésért az alkalmazottak egész csapatát köszönet illeti. Hozzátette: a kórház az ország többi egészségügyi intézetéhez hasonlóan személyzeti gondokkal, munkaerőhiánnyal küzd. Nem csupán ápolókból, hanem orvosokból is hiány van. A pozitívumok között a jövő évre tervezett beruházást említette, melynek eredményeképpen két lineáris gyorsítóval bővül a kórház felszerelése.

Az ólublói kórház csaknem minden területen kiemelkedően teljesített. Peter Bizovský kórházigazgató szerint ez elsősorban a „dolgos személyzetnek”, és a kiváló személyzeti politikának köszönhető. A kórház ugyanakkor több bírságot kapott a közegészségügyi ellátást felügyelő hivataltól (ÚDZS).
A legjobban gazdálkodó intézet a kategóriáján belül a nyitrai egyetemi kórház marad idén is, mivel egyedüliként téríti idejében a számlákat. A páciensek a leginkább a turócszentmártoni Egyetemi Kórházzal elégedettek.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!