2019. július 2., 08:35

EU-csúcs: az Európai Néppártban senki nem támogatta Timmermanst

Az Európai Néppártban (EPP) senki nem támogatta a szocialista Frans Timmermans európai bizottsági elnöki jelölését - értesült az MTI az EPP hétfői frakcióülésén történtekről.

weber-timmermans-vita.jpg
Fotó: AFP

Az MTI úgy tudja, hogy a frakció hosszú ülésén sok hozzászólás volt, de senki nem szólalt fel Frans Timmermans mellett.

A frakció arra szólította fel az EPP-t, hogy mivel a néppárt végzett az első helyen az európai parlamenti választáson, az EPP-nek kell adnia a bizottság elnökét.

Több hozzászólásban felvetették, hogy ha a néppárti Manfred Webernek nem lesz meg a szükséges támogatása, akkor más, de néppárti jelöltre van szükség.

Magyar államtitkár: a V4-ek megkerülésével nem lehet döntést hozni

A visegrádi négyek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Magyarország - V4) megkerülésével nem lehet döntést hozni - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán hétfő este.

A maratoni hosszúságú brüsszeli EU-csúcsot hétfőn felfüggesztették, a bizottsági elnöki jelöltről nem született döntés.

Kovács Zoltán szerint annak lehetnek tanúi, hogy a csúcsjelölti (Spitzenkandidat) rendszer megbukott. A V4-ek "összetartása" új alternatívát kínál - mondta az államtitkár.

Kifejtette:

minden vezető pozícióban olyan jelöltre van szükség, aki elfogadja a nemzetek Európájának gondolatát, tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását, egyértelműen nem a migráció menedzselését akarja, továbbá fontosnak ítéli a keresztény Európa hagyományainak védelmét. Az államtitkár szerint ezen alapelveknek sem a néppárti Manfred Weber, sem a szocialista Frans Timmermans nem felel meg.

Azt mondta: a V4-ek mellett Olaszország, sőt az esti hírek szerint már 10-11 ország utasítja el Frans Timmmermans jelölését.

Kovács Zoltán kiemelte: olyan emberre van szükség, aki egységbe tömöríti az európai tagállamokat, nem pedig megosztja őket. Ezzel kapcsolatban azt mondta: Frans Timmermans "végighazudta választási kampányát", Manfred Weber pedig megsértett tagállamokat, köztük Magyarországot. Ilyen emberekkel nem lehet egységet teremteni - jegyezte meg.

Az államtitkár szerint lehet találni olyan jelöltet, aki megtestesíti az összefogást. Jelöltekről, konkrét nevekről viszont nem kívánt beszélni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!